dijeta
Foto: Stephen R. Johnson / Alamy / Alamy / Profimedia

Medicinski stručnjaci sa Univerziteta Otago s Novog Zelanda u saradnji sa naučnicima iz Lidsa u Velikoj Britaniji osmislili su alatku za mršavljenje koja bi trebalo da pomogne gojaznim osobama. Međutim, ovo kontroverzno pomagalo odmah je naišlo na osude.

Kako navodi Gardijan, u pitanju je sprava DentalSlim Diet Control koja se stavlja u usta i zahvaljujući magnetima koje ima sprečava vas da usta otvorite više od dva milimetra.

„To je prva sprava na svetu za mršavljenje koji pomaže u borbi protiv globalne epidemije gojaznosti – intra-oralna alatka koja ograničava osobu na tečnu hranu“, oglasili su se na Tviteru iz Univerziteta Otago.

Međutim, ovu alatku, koju po pravilu treba da postavi zubar na gornji i donji zub u zadnjem delu vilice, brzo su počeli da kritikuju. Na društvenim mrežama je uveliko porede sa srednjovekovnim spravama za mučenje.

Pročitajte još:

I dok se kritike roje, spravicu su već testirali na sedam gojaznih žena iz Djundina na Novom Zelandu koje su je nosile dve nedelje i hranile se niskokalorijskom tečnom hranom. U članku objavljenom u Britanskom dentalnom magazinu navodi se da su žene izgubile 6,36 kilograma, odnosno oko 5,1 odsto telesne težine.

Ispitanice su se požalile da je alatku teško koristiti i kazale da im je otežala život. Inače, jedna od njih nije se držala pravila tokom testiranja uređaja, pa je konzumirala hranu koju nije smela.

Profesor Pol Branton sa Univerziteta Otago kazao je da je alatka pomogla da se uspostave nove navike.

„To je neinvazivna, reverzibilna, ekonomična i atraktivna alternativa hirurškim zahvatima“, kazao je Branton.

Sa Univerziteta Otago su poručili i da nije u pitanju alatka za mršavljenje na kraće ili duže staze, već da je svrha pomoći ljudima koji treba da idu na operaciju, a ne mogu da se operišu dok ne izgube određen broj kilograma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)