radijator
Radijator; Foto: FORGET Patrick/SAGAPHOTO.COM / Alamy / Alamy / Profimedia

Nezavisno od vrste grejanja koje koristite u vašem domu, postoje načini kako efikasno zagrejati prostor i iskoristiti radijatore.

Izolirajte ulazna vrata

Na ulazna vrata u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se zalepiti, ne treba bušiti pod). Ukoliko je to neizvodljivo, s donje strane na krilo učvrstite metalnu ili plastičnu traku s metlicom, koja se takođe može nabaviti u radnjama i seče se po meri, predlaže arhitektkinja Nevenka Vuković Varga za portal Zadovoljna.hr.

Ako se vrata otvaraju u hladan hodnik ili direktno napolje, bez vetrobrana, ispred vrata se može postaviti zavesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha.

Izolirajte stakla na prozorima koji su vam višak

Sigurno postoji bar jedan prozor ili otvor koji možemo zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku, koja je izuzetno loša za gubitke toplote. Višak otvora možete zatvoriti stiroporom koji na proleće jednostavno skinete. Spolja spustite roletne jer su one dodatna izolacija.

Promenite raspored nameštaja

Zimski makeover doma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite nameštaj od hladnih spoljnih zidova i namestite ga blizu izvora toplote, poput kamina. Takođe, što je više moguće odmaknite nameštaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha.

Radijatori ne smeju biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem veša na radijatoru praktično prekidate grejanje. Pokriven i zaklonjen radijator nema pravog efekta, napominju iz firme HEP-Toplinarstvo d.o.o.

Pročitajte još:

Stavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite toplotu bez obzira na to da li su na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Nabavite prenosnu grejalicu (i smanjite peć)

Stavite prenosnu grejalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, i smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče. Nemojte pregrevati prostor. Optimalna temperatura je 20 stepeni.

Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspe da izađe kroz njega. Jednostavno rešenje je da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak.

Pročitajte još:

Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto.

Prostorije provetravajte redovno, ali ne duže od 10 minuta

Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju, pa će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora, kažu iz HEP-a.

***

Bonus video: Koliko smo preplatili grejanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)