recept kuvano jelo imunitet
Foto: Shutterstock

Kuvana jela i uopšte jela na kašiku nezaobilazna su u zimskim mesecima ako želimo da ojačamo imunitet i da budemo dobrog zdravlja. A još ako varivu dodamo začine poput đumbira, cimeta i kima, dobićemo obrok uz koji imunitet postaje jak poput Hulka.

Ljuta začinjena hrana odlična je za osnaživanje imunosistema, što se u poslednje vreme još više preporučuje s obzirom na pandemiju. U tome će vam pomoći i začinjeno varivo od povrća, puno zdravih namirnica.

Recept koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr dovoljan je za šest porcija i sadrži 521 kaloriju. Dobro je i što nećete dugo biti u kuhinji – pripremanje namirnica traje desetak minuta, a kuvanje 35 minuta.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1 veća glavica crnog luka, iseckana

4 velika čena belog luka, iseckana

1 kašika đumbira, oljuštenog i izrendanog

1 kašičica cimeta

1 kašičica kurkume

1 kašičica kima

1 litar povrtnog bujona

1 kg batata, oljuštenog i isečenog na kockice veličine 5 cm

800 g prženog paradajza, isečenog na kockice

1 konzerva leblebije od 400 g, proceđene

Pročitajte još:

1 glavica kelja (oko 500 g), listovi na grubo iscepkani

1 kašičica soli

pola kašičice sveže mlevenog bibera

jogurt (po želji)

svež peršun (po želji)

Priprema:

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite i beli luk i đumbir, pa dinstajte još minut, odnosno dok začini ne puste miris. Dodajte cimet, kurkumu, kim i kuvajte još nekoliko minuta dok se začini ne upiju u ulje.

Ulijte povrtni bujon i dodajte batat, paradajz i leblebiju. Kuvajte 15 minuta dok povrće ne omekša. Začinite solju i biberom, pa dodajte kelj. Kuvajte još pet minuta. Varivo servirajte toplo uz jogurt i svež peršun, po želji.

*

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram