Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia, Vladimir Nenezic / Panthermedia / Profimedia, Luis Henrique de Moraes Boucault / Alamy / Alamy / Profimedia, Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Večita borba.

Na popularnom forumu „Quora“ na pitanje po čemu se Zagreb razlikuje od Beograda bilo je onih koji su subjektivno veličali jedan od ova dva grada, ali bilo je odgovora koji su na najbolji način obrazložili zašto uopšte ne treba upoređivati ove dve prestonice jer je svaka specifična na svoj način.

Leon Avis je napisao odgovor koji je skupio preko 600 lajkova i glasi ovako:

„Razlika se može sažeti u rečenici koju je izgovorila moja prijateljica Italijanka kada je došla da me vidi dok sam živeo u Beogradu 2002. godine. Bila je u Zagrebu na desetodnevnoj razmeni studenata. Zatim je nekoliko dana kasnije došla u Beograd. Izašli smo iz autobusa na raskrsnici Kneza Miloša i Kralja Milana, pogledala je okolo i rekla: ‘Ovo je pravi glavni grad’. To je bilo u vreme kada je Beograd izgledao mnogo otrcanije nego danas, tek izašao iz bombardovanja i diktature.

Foto: Slavica Stajic / Alamy / Alamy / Profimedia

Sviđaju mi se oba grada. Da moram da živim u jednom, pretpostavljam da bih izabrao Zagreb.

Zagreb je lepši. Ima lepših zgrada i u boljem je stanju. Beograd ima lepe delove, ali je u celini skandalozno zapušten, često prljav, a neretko i zapanjujuće ružan. Svake godine tamo provedem oko dve nedelje, ali uvek sam pomalo zatečen opštim stanjem zapuštenosti koje vidim kada stignem na aerodrom.

Veliki delovi Beograda sa prelepim zgradama uništeni su u nemačkim i savezničkim bombardovanjima u Drugom svetskom ratu. Ono što je izgrađeno umesto njih izgrađeno je brzo i izuzetno je ružno.

Beograd ima bolje okruženje, na ušću dve velike reke i brdovitiji je, što omogućava bolji pogled.

Beograd ima dinamičniji kulturni i noćni život. Zagreb je oduvek bio u pozadini. Beograd je pomalo nalik Berlinu i smatra se kul gradom. Naporan je, prepun energije i kreativan.

Beograd je prljaviji, haotičniji i mnogo manje uređen. Takođe je korumpiraniji od Zagreba, koji sam po sebi nije baš Helsinki.

Zagreb ima bolje muzeje i bogatiji je.

Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

U Beogradu je veća gužva u saobraćaju. Zagreb ima bolji javni prevoz i lepši aerodrom.

Beograd ima lepše vreme, bolja pozorišta i bolje meso sa roštilja i burek. Zagreb ima bolje štrukle. Beograd nema štrukle.

Oba grada su privukla mnogo migranata, što ih čini prilično dinamičnim i raznolikim. Beograd se često naziva najvećim crnogorskim gradom, a Zagreb najvećim hercegovačkim gradom.

Pročitajte još:

Oba grada imaju živahan ulični život i kulturu kafea. Stanovnici i jednog i drugog su društveni i otvoreni. Vole da provode vreme sa prijateljima i porodicom. Oba grada imaju veoma elegantne ljude. Ako ste putnik, trebalo bi da posetite oba.“

Jerko Gudić je takođe u svom odgovoru istakao prednosti i mane života u Beogradu i Zagrebu:

„Zagreb se čini manjim nego što jeste jer je centar kompaktan i uglavnom je prisutna niska gradnja, a grad se prostire na jednakoj površini kao i Beograd, uprkos tome što ima dve trećine stanovništva. Zagreb je takođe mnogo bogatiji, što se dobro vidi u infrastrukturi i opštem stanju grada. Zagreb je nekada bio prilično dosadan, pogotovo leti, ali iz godine u godinu sve ide nabolje.

Međutim, u poređenju sa Beogradom zaista su ograničene mogućnosti za noćni život. U Beogradu je noćni život grupisan u centru grada i oko njega.

Beograd se, s druge strane, čini većim i važnijim nego što zapravo jeste. Srbi će vam lako reći da ima dva ili čak tri miliona ljudi, iako ih ima 1,7 miliona u celoj svojoj metropoli, koja je veoma prostrana. Ali centralni delovi Beograda su veoma gusti i jednostavno je više ljudi na ulicama.

Zagreb je ekonomski mnogo bolji od Beograda, ali je Beograd zaista napredovao u poslednjih nekoliko godina i u ovom trenutku se razvija mnogo mnogo brže nego Zagreb. I dalje će biti potrebne decenije da Beograd prestigne Zagreb kada je u pitanju prosečna plata, koja je u Zagrebu blizu 1.000 evra mesečno, a u Beogradu 500.“

Mnogi su u komentarima isticali da to što je Hrvatska članica EU povoljno utiče i na Zagreb, dok su ga neki uprkos tome nazvali selendrom.

„Zagreb je više evropski grad, a Beograd je čist Balkan“, napisao je Ivica Gašparuš.

BONUS VIDEO: Danilo Mašojević u Dubrovniku: Od Igre prestola do sendviča od 18 evra