lambada kolač
Lambada kolač; Foto: Stefano Rossi / Alamy / Alamy / Profimedia

Na reč "lambada" verovatno prvo krećete da cupkate prisećajući se poznate melodije, ali ljubitelji slatkiša setiće se i kremastog kolača s tim imenom koji je generacijama obeležio detinjstvo.

Recept smo našli na sajtu Kolaci.biz, gde ga je Nataša Pralica predstavila kao jednostavan i umereno sladak kolač koji joj je mama spremala kad je bila mala. U pitanju je jedan od onih kremastih kolača u slojevima, tako se i priprema.

SASTOJCI

Za biskvit:

5 jaja

9 kašika šećera

9 kašika brašna

Za fil od pomoranže:

1 l soka od pomorandže (negazirani iz tetrapaka)

10 kašika šećera

3 pudinga od vanile

Za beli fil:

500 ml mleka

4 kašike brašna

5 kašika šećera

150 grama margarina

Za keks sloj:

petit keks za slaganje jednog reda

Za glazuru od čokolade:

200 grama čokolade za kuvanje

7 kašika ulja

PRIPREMA

Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite čvrsti sneg, a žumanca pomešajte sa šećerom i umutite penasto. Dodajte brašno i promešajte, a onda i pripremljena ulupana belanca i lagano sjedinite.

Pročitajte još:

Pleh malo pouljite i pospite brašnom, a onda ulijte i rasporedite smesu za biskvit. Pecite 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

U međuvremenu krenite s pripremom prvog fila.

Za fil od pomorandže pudinge pomešajte sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite da se kuva. Kad prokuva, dodati pudinge i mešati dok se ne stegne, pa vruć fil prelijte preko ispečenog biskvita. Preko složite jedan red keksa i ostavite da se ohladi.

Za beli fil pomešajte brašno sa šećerom i malo mleka, a ostatak stavite da se kuva. U provrelo mleko dodajte pripremljene sastojke i nastavite da mešate. Kada skinete s vatre prebacite fil u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi, a zatim umutite mikserom s margarinom.

Beli fil rasporedite preko keksa i još vam ostaje glazura – čokoladu i ulje otopite na pari, malo prohladite i prelijte preko kolača. Stavite još malo u frižider da se stegne, i služite u kockama.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar