Toni Soprano
Foto: HBO / Zuma Press / Profimedia

Ako ste pratili seriju Sopranovi s kraja devedesetih prošlog veka, onda znate da je bilo teško proživeti sedmicu u Tonijevom domu bez zapečenih zitija, tj. testenine u obliku cevčica sa sosom.

Taj popularni spoj italijanske i američke kuhinje ima razne varijante, a obično se priprema s dodatkom sosa od paradajza na bazi bosiljka, mlevenim mesom i/ili kobasicama, pa se sve zajedno zapeče u rerni s mocarelom.

Ovo jelo je ime dobilo po zitiju – vrsti testenine u obliku cevčica, s tim što s emože zameniti i testeninom pene.

Priprema jela će biti još jednostavnija ako se poslućitre gotovim/kupovnim sosom napolitana.

recept pasta toni soprano
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

600 ml gotovog sosa napolitana

450 g italijanske kobasice

400 ml seckanog paradajza oz konzerve

400 g sušene testenine ziti

250 ml belog vina

220 g mocarele

30 g maslaca

3 kašike rendanog parmezana

2-3 čena belog luka

so i biber po želji

maslinovo ulje

svež bosiljak

Pročitajte još:

Priprema:

Skuvajte testeninu al dente prema uputstvima na pakovanju.

Na malo maslinovog ulja pržite kobasice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Dodajte sitno naseckan beli luk i dinstajte sve zajedno oko pola minuta.

Podlijte belim vinom i kuvajte dok alkohol ne ispari.

Dodajte seckani paradajz i napolitana sos, ubacite maslac i malo svežeg bosiljka. Sve dobro promešajte.

Dodajte kuvanu testeninu i pola rendane mocarele, pomešajte, pa sve zajedno prebacite u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu.

Pospite ostatak mocarele i parmezana po jelu i stavite u rernu na 200 stepeni nekoliko minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.

Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar