Saveti italijanske kuvarice za savršenu pastu

Gastro 03. mar. 202115:13
Podeli:
Foto: Youtube/ Silvia Colloca

Italijansko-australijska TV kuvarica i spisateljica Silvija Koloka otkrila je svoja zlatna pravila za kuvanje savršene testenine.

U svojoj novoj knjizi Simple Italian, 43-godišnja Silvija je rekla da nikada ne bi trebalo da lomite špagete pre nego što ih prokuvate, jer bi testenina trebalo da ostane duga, tako da se bez napora može uviti oko viljuške.

Ukoliko špagete ne mogu da stanu u šerpu, samo nabavite veću, poručuje Silvija.

Testenina će efikasnije upiti sos ako ostane u celini – ali ako špagete prelomite na pola, imaćete kraće niti što otežava konzumiranje.

Špagete
Špagete s crvenim sosom; Foto: Profimedia.rs

Iako mnogi pretpostavljaju da dodavanje ulja u vodu za kuvanje pomaže u sprečavanju lepljenja testenine, Silvija je rekla da ta metoda nema efekta.

Pročitajte još:

„Ako to učinite, ulje će isplivati do vrha, što ga čini potpuno beskorisnim – a kada iscedite testeninu, uljni premaz će sprečiti da se sos pravilno upije“, objasnila je.

Silvija je rekla da je trik da se testenina ne slepi da je jednostavno skuvate u slanoj vodi i promešate nekoliko puta dok se kuva.

„‘Nikada nemojte kuvati svoju testeninu na laganoj vatri, jer će se pretvoriti u lepljivi nered. Potrebna je voda koja već ključa“, rekla je.

Ako želite pastu al dente, sklonite je sa vatre par minuta ranije nego što biste inače.

„Jednom kad se testenina izvadi iz vode, ostatak toplote nastaviće proces kuvanja, a ako testeninu bacite u sos, i to će se uračunati u vreme kuvanja“, ukazuje Silvija.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar