Svi volimo pasulj a evo najstarijeg recepta vojničkog pasulja.
Vojnički pasulj je čuveno jelo u kom su uživali mnogi koji su služili vojni rok u JNA. Ovo jelo i dalje ima kultni status a mi vam predstavljamo originalni jugoslovenski recept za pasulj sa suvim svinjskim rebrima.
120 – 130 g pasulja
10 g brašna
10 g sveže šargarepe
15 g svežeg crvenog luka
1 g sušene paprike
50 g suve slanine ili 100 g suvih svinjskih rebara
10 – 15 g masti ili ulja
0,2 g paprike u prahu
malo bibera
malo lovorovog lista
1 čen belog luka
1 g peršinovog lista
soli po ukusu
Pasulj potopiti u hladnu vodu i potopljenog ga držati na hladnom mestu od jedan do tri sata. Zatim ocediti vodu u kojoj je bio pasulj pa ga staviti u posudu, preliti hladnom vodom i sačekati da provri.
Kuvati još 10 do 15 minuta, a nakon toga procediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da se kuva uz povremeno dolivanje tople vode.
U tiganj dodati ostatak sitno naseckanog crvenog luka i šargarepu naseckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj napola skuvan, dodati poprženi crveni luk i šargarepu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu mast zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.
Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno seckani beli luk i papriku u prahu te sve dobro promešati. Kada pasulj omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati biber, sitno naseckani peršinov list i po potrebi dodati so.
Priprema suvog svinjskog mesa: Oprana i očišćena svinjska rebra popržiti na masti. Nakon prženja treba ih staviti u lonac, naliti toplom vodom i kuvati dok meso ne omekša. Kada meso omekša, izvaditi ga i ravnomerno naseckati. Vodu u kojoj se kuvalo meso upotrebiti kao preliv za pasulj.
Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle, ćufte, dinstanu govedinu ili kuvano svinjsko meso, prenosi net.hr.
***
Bonus video: Domaćinske Priče Čorbast pasulj