Božićni post počinje danas, 28. novembra i trajaće do 6. januara 2024. godine, odnosno do Badnjeg dana.

Kako da pripremimo telo za ovaj šok i kako izdržati ceo post, a ipak poštovati sva njegova pravila? Razgovarali smo sa DokTok nutricionistkinjom i dijetetičarkom, predsednicom udruženja Svi na vagu, Milkom Raičević, koja nam je pojasnila šta je potrebno da znamo kada krojimo svoj jelovnik u ovom periodu.

Da li post mora nužno biti gladovanje? Ne, ali kalorijska vrednost koju smo navikli da unosimo treba da bude zamenjena u korist zdravih namirnica, a ne samo onih koje su „posne“, kaže dr Milka Raičević.

Mnogo je smernica kada je reč o ovoj temi, ali kako naša sagovornica kaže, najvažnije je da kada krenete da postite budete spremni, da pre svega poštujete svoje telo i osluškujete ga.

U ovom periodu ćete imati prioritet da jedete hranu koja sadrži dosta vlakana imajući u vidu da je se jedan deo posta posti na vodi. Na prvom mestu, tu je povrće, a za desert možete konzumirati voće.

Tokom posta, proteine životinjskog porekla, koje obično unosimo kroz meso, sada menjamo biljnim proteinima. Ostaje pravilo da imate 3 obroka i jednu ili dve užine, ali se jelovnik menja tako da se usklade energetske potrebe i pravila posta.

„Zaboravite belu kiflu“

Najčešća greška onih koji poste je da proteinske obroke, kao što je doručak (jaja, sir meso), menjaju ugljenim hidratima, odnosno na primer nekim lako dostupnim pecivom.

Pročitajte još:

„Prvo i osnovno je da zaboravimo belu kiflu! Ona će nam trenutno podići energiju, ali na taj način nismo uneli ništa kvalitetno, već sam šećer“, kaže naša sagovornica. Predlog je da se za početak okrenemo ka integralnim proizvodima, kao što je hleb od punog zrna ili priprema integralnih žitarica (npr. ovas) u vidu kuvanog zrna ili kaše.

Ovas za doručak, a može i za ručak

Predlog zdravog doručka je na primer kuvani ovas u koji možete lako dodati nešto po svojoj meri. Ukoliko vas nakon doručka očekuje stresan dan, možete dodati bademe, orahe i lešnike. Ukoliko vas očekuje dan koji će iziskivati dosta energije, u ovas možete dodati i kašičicu meda ili 30 grama kandiranog voća, tek toliko da pojača i poboljša ukus. Na ovaj način, unećemo vlakna koja će nas držati sitim i uneti potrebne vitamine B čiju važnost često zanemarujemo. Uz predloženi ovas je preporuka kombinovati neko biljno mleko ili čaj.

Kroz ovu vrstu doručka, uneli sta vlakna, uneli ste zdrave masnoće, dakle energiju, ali ovas možete iskoristiti i slane obroke, odnosno za ručak ili večeru, tako što ćete dodavši u njega neko povrće, napraviti pljeskavicu koju možete ispeći u rerni. Uz eventualni dodatak neke salate, obrok će vam biti ukusan i sasvim nutritivno dovoljan. Tu su naravno uvek pečurke, pasulj, grašak, tofu sir koji se svi lako i lepo kombinuju uz salate.

Čajevi u zavisnosti od doba dana

Čaj je tokom posnih dana na vodi sjajno piće, podiže imunitet i raspoloženja, a u zavisnosti od doba dana, izabraćete različite kombinacije. Ujutru se opredelite za zeleni ili crni čaj koji podižu energiju, tokom dana možete ići na neku voćnu kombinaciju, dok su za večernje termine preporuke čajevi koji smiruju koji će vas lakše uneti u san.

Pročitajte još:

Na DokToku je pokrenuta kampanja Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati besplatnu konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar