Foto: Shutterstock, TikTok/drmidge

Dr Midžin Braun objavila je na TikToku video o hrani koju treba izbegavati. Reč je o namirnicama koje se smatraju zdravima, a iz perspektive metabolizma šećera to u stvari nisu.

“Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski učinak nakon što ih pojedete. Što je veći uticaj na glikemiju, to je veći i utjecaj insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija osnovni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života“, rekla je i pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povišene telesne masnoće i dijabetes.

Prva hrana koju dr Braun ne odobrava jesu – voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.

„Čak i nezaslađena varijanta može sadržavati čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to, s vrlo malo vlakana“, objasnila je.

@drmidge 5 foods thought to be healthy but are they really?? #insulinresistance #healthyfoods ♬ original sound – Dr. Midge MD FRCPC

Sledeće je voće: mango, ananas, banane i grožđe imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je doktorka.

Sledi ovseno mleko sa 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.

„Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, gustinima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših creva ili naše celokupno zdravlje“, istakla je dr Braun.

Na četvrtom mestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

„Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vredno toga, ljudi“, poručila je.

Na poslednjem mestu su pirinćani krekeri. U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i nedovoljno vlakana, što znači da nas neće zasititi.

Vlakna upijaju višak vode i regulišu stolicu. Ishrana s malo vlakana može dovesti do zatvora i sindroma iritabilnog creva, piše index.hr.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar