Poširano jaje
Poširano jaje; Foto: kostyantyn manzhura / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaja su jedno od najlakših jela za pripremu za doručak. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, ali nisu svi zdravi.

Jaja su možda i dalje najbolji izbor za dobar i zdrav doručak, ali je veoma važno kako ih pripremamo. Samo tako ćemo iz jaja dobiti najbolje što možemo.

Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neki nisu najzdraviji. Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdravije pripremanje jaja prženje u ulju i na visokoj temperaturi. Takođe se ne preporučuje prženje jaja na puteru, jer to može poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja.

„Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju“, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Pročitajte još:

Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da su kokosovo ulje i slanina takođe loši. Ne preporučuje čak ni kajganu sa sirom ili kajmakom, jer se time povećava i sadržaj zasićenih masti, piše N1 Zagreb.

Koji je najzdraviji način pripreme jaja?

Najzdravija jaja su ona koja su pripremljena sa minimalnom količinom masti, ili se prilikom pečenja koriste nezasićene masti poput maslinovog ili avokadovog ulja.

„Tvrdo kuvana ili poširana jaja su najbolji način za pripremu jaja bez dodavanja masti“, kaže Tomaino.

Jaja mogu biti još zdravija ako se serviraju sa velikom količinom povrća, koje jelo obogaćuje hranljivim materijama i vlaknima. Lisnato povrće kao što su kelj, spanać ili rukola definitivno je dodatak jajima. Uz jaja se odlično slažu i brokoli, paprika i luk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar