Pečena bundeva Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Od jeseni do zime otvorena je sezona „lova“ na bundevu ili tikvu, kako god. Neko je voli, neko ne, a mnogi obožavaju. Slatku, ali i slanu. Evo lepog recepta za obe varijante.

O AUTORU:

Sastojci

Za slatki obrok:

med

cimet ili vanila šećer

Za slani obrok:

beli sir – feta, ili drugi po izboru

malo maslinovog ulja

iseckan list svežeg peršuna

Pečena bundeva Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

KORAK 1: Za slatku – varijantu sa medom bundevu iseći na polovine, pa na četvrtine. Očistiti sredinu, odstraniti semenke i ne skidati spoljnu kožuru. Četvrtine izrezati na komade željene veličine. Za slanu varijantu bundeva se seče na dve polovine i blago, unakrst sa unutrašnje strane malo zareže nožem. Ja kombinujem, pa jednu polovinu pečem za slano, a drugu isečem na komade – porcije za slatki obrok.

PREPORUČUJEMO:

KORAK 2: Staviti u pleh obložen pek papirom i zavisno od rerne i veličine komada, peći na 220 °C oko sat vremena. Najbolje je pred kraj proveriti čačkalicom (ili viljuškom) da li je mekana, pa ukoliko ulazi lako i bez otpora bundeva je gotova. Ipečenoj bundevi se smrežura kožica i cela dobije lepu zlatno-bakarnu boju.

KORAK 3 – slatki obrok: Pečene komade izvaditi iz rerne , posuti medom, a zatim poprašiti cimetom.

Pečena bundeva Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

KORAK 4 – slani obrok: Polovinu ispečene i još tople bundeve malo posoliti, politi sa malo maslinovog ulja, a po celoj površini rasporediti parčiće sira i srca pečenih bundevinih semenki.

Vinska preporuka

Uz slatku varijantu bundeve odlučio bih se za neko lepo muskatno vino: beli muskat otonel ili roze muskat hamburg.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva majstor amater: Šta to beše miris DOMAĆEG HLEBA?

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar