Kuva Majstor amater: Visoko 2. mesto za pastu a la bolonjeze

Gastro 18. sep. 202111:58
Podeli:
bolonjeze
Foto: Shutterstock

Iskreno, kada su paste u pitanju, za mene je karbonara ispred svih na prvom mestu. Na visokom drugom je nesumnjivo pasta sa sosom a la bolonjeze, koja je danas pred vama. Ovaj čuveni sos od mesa se koristi podjednako po celoj Italiji, a ni sami Italijani nisu utvrdili da je njegovo poreklo vezano za grad Bolonju. Bilo kako bilo, ovaj mesni sos je odličan uz mnoga jela, ali uz špagete pogotovo.

Sastojci

6 kašika maslinovog ulja

1 kocka putera

so i biber po ukusu

O autoru:

1 glavica crnog luka – iseckana

1 narendana šargarepa

4 čena belog luka

½ kg junećeg mlevenog mesa (od plećke ili vrata)

2 dl crvenog vina

grančica ruzmarina

3 lista lovora

200 g svežeg paradajza ili pelata

200 g paradajz pirea

Foto: Shutterstock

1 kašika šećera

½ veze peršunovog lista

500 g špageta, najbolje taljatela

O autoru:

Priprema

KORAK 1: Na maslinovom ulju i puteru pržiti crni luk i, kada zastakli, ubaciti šargarepu, pa beli luk. Posle jednog minuta, čim beli luk zamiriše, unutra ide mleveno meso, pa so i biber. Uz mešanje sve dinstati dok meso ne promeni boju u braonkastu.

KORAK 2: Sipati vino i mešati na tihoj vatri dok vino ne ispari. Dodati zatim lovor i ruzmarin, pa pelat, paradajz pire i šećer. Zatim doliti vodu i krčkati na tihoj vatri 30-ak minuta. Ako za to vreme tekućina ispari, sipati još vode po potrebi. Na samom kraju dodati peršun.

KORAK 3: Skuvati špagete, pa ih sa malo vode u kojoj su se kuvale dobro izmešati sa pripremljenim sosom i ostaviti nekoliko minuta na vatri da se sve zajedno još malo ukuva.

Posluženje

Gotovo jelo posuti parmezanom, a na sto obavezno servirati i ovaj ukusni sir.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Uz ovaj sos uputno je koristiti taljatele (šire špagete). Pripremljene su od grubog i poroznog testa i bolje vezuju sosove, naročitio one pune i „teške“ poput sosa bolonjeze.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: S nogu – rolnice od šunke i sira

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar