Svaka domaćica ili domaćin moraju moraju znati kako poslužiti goste sa nekim hladnim i ukusnim zalogajem. Za neobavezne sedeljke, žurke, rođendane - tako reći s´ nogu, ili za predjelo uz neki formalniji „sedeći“ ručak. I da se brzo i jednostavno spremaju. Dobro je kada se „iz rukava“ u svakom trenutku može izvaditi pravo rešenje. Evo jednog takvog.
400 g praške šunke izrezane na listove
Za fil:
300 g mladog ili nekog kremastog sira
200 g kačkavalja – sitno naseckan
150 g krompira – skuvanog i izgnječenog
2 čena belog luka – naseckan na male kockice
300 g majoneza
10 zelenih maslinki – sitno naseckanih
½ veze usitnjene sveže mirođije
so i biber po ukusu
KORAK 1 – priprema fila: izmešati krompir, majonez, krem sir, kačkavalj, beli luk, maslinke, mirođiju, so i biber. Tako dobro izmešanu i lepo sjedinjenu masu za fil staviti u frižider i dobro ohladiti.
KORAK 2: Ohladjenu smesu uvaljati u manje štapiće, dužine lista šunke. Na svaki list stavitI po jedan valjak smese i urolati. Držite ih u frižideru do služenja.
Krajevi rolnica se mogu uvaljati u nasrckanu mirođiju, ukusa radi, a i zbog lepšeg izgleda. Rolnice iseći na manje komade – zalogaje, u svaki ubosti čačkalicu i poslužiti na nekom lepom ovalu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Sezona lova na bundevu – slatku, ali i slanu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: