Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Sarmice od zelja, prelivene domaćim kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Pogotovo leti.

Znate li da proleće kasni. Ovoga puta samo kod mene.

O autoru:

Svake godine, istovremeno sa proletnjim mirisima zumbula, uživam i u sarmicama sa zeljem. Oduvek su mi bile prvo posdsećanje na rano proleće. Ove godine neobjašnjivo kasnim. Možete me ubiti, ali ne znam zašto i otkud mi taj zaborav. Ali evo ih sada. Sa svojom specifičnom, diskretnom i neodoljivom aromom. Ko velim, bolje ikad nego nikad.

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Sastojci

(za 5-6 osoba )

4 veze zelja – oko 40 kom

Za nadev:

1 kašika ulja ili masti

2 glavice crnog luka – sitno naseckan

1 manja šargarepa isečena na sitne kockice

600 gr mlevene junetine

100 gr poluobarenog pirinča

3 čena sitno seckanog belog luka

začini – so, biber, vegeta

2 jaja

Sos za preliv:

malo ulja

2 kašike brašna

oko 4 dl mleka

3 dl vode

začini – so, biber, malo muskatnog oraščića

Za posluženje:

malo peršunovog lista

3 čaše kiselog mleka

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – priprema nadeva: Na masnoći propržiti crni luk i šargarepu, pa dodati meso, začine, poluobaren pirinač i beli luk. Sve prodinstati nekoliko minuta, tek toliko da meso izgubi crvenkastu boju. Nadev ostaviti da se ohladi, pa umešati jaja i sve lepo sjediniti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Listove mladog zelja dobro oprati, odseći višak drške, pa sa donje strane oštrim nožićem istanjiti glavnu “žilu“, da bi se sarmice lakše uvijale. Listove zatim složiti u veći sud, pa ih preliti sa vrelom vodom i ostaviti tako ne više od 5 minuta, da malo omeknu.

KORAK 3: Zavijati sarmice, tako što se na širi deo lista stavi 1 kašika mlevenog mesa (više ili manje, zavisno od veličine lista). Saviti delove lista sa obe strane, pa motati ka najužem delu lista do kraja.

KORAK 4: Sud za rernu malo nauljiti pa ređati sarmice u jednom sloju.

KORAK 5 – sos za preliv: na ulju popržiti brašno, zaliti mlekom i vodom, pa odati začine i ostaviti da proključa. Voditi računa da sos bude nešto ređi.

KORAK 6: Sa pripremljenim sosom preliti sarmice, ali ne da plivaju. Nek fali slobodno malo tekućine do vrha. Peći ih poklopljene ili ispod alu folije u rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. U toku pečenja trebalo bi ih dva puta preliti sosom u kome se krčkaju.

Posluženje

Zgotovljene sarmice malo prohladiti, posuti peršunovim listom i poslužiti dok su još tople. Idealne su uz domaće kiselo mleko.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Domaći keks podseća na lepe dane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare