Sarmice od zelja, prelivene domaćim kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Pogotovo leti.
Znate li da proleće kasni. Ovoga puta samo kod mene.
Svake godine, istovremeno sa proletnjim mirisima zumbula, uživam i u sarmicama sa zeljem. Oduvek su mi bile prvo posdsećanje na rano proleće. Ove godine neobjašnjivo kasnim. Možete me ubiti, ali ne znam zašto i otkud mi taj zaborav. Ali evo ih sada. Sa svojom specifičnom, diskretnom i neodoljivom aromom. Ko velim, bolje ikad nego nikad.
(za 5-6 osoba )
4 veze zelja – oko 40 kom
Za nadev:
1 kašika ulja ili masti
2 glavice crnog luka – sitno naseckan
1 manja šargarepa isečena na sitne kockice
600 gr mlevene junetine
100 gr poluobarenog pirinča
3 čena sitno seckanog belog luka
začini – so, biber, vegeta
2 jaja
Sos za preliv:
malo ulja
2 kašike brašna
oko 4 dl mleka
3 dl vode
začini – so, biber, malo muskatnog oraščića
Za posluženje:
malo peršunovog lista
3 čaše kiselog mleka
KORAK 1 – priprema nadeva: Na masnoći propržiti crni luk i šargarepu, pa dodati meso, začine, poluobaren pirinač i beli luk. Sve prodinstati nekoliko minuta, tek toliko da meso izgubi crvenkastu boju. Nadev ostaviti da se ohladi, pa umešati jaja i sve lepo sjediniti.
KORAK 2: Listove mladog zelja dobro oprati, odseći višak drške, pa sa donje strane oštrim nožićem istanjiti glavnu “žilu“, da bi se sarmice lakše uvijale. Listove zatim složiti u veći sud, pa ih preliti sa vrelom vodom i ostaviti tako ne više od 5 minuta, da malo omeknu.
KORAK 3: Zavijati sarmice, tako što se na širi deo lista stavi 1 kašika mlevenog mesa (više ili manje, zavisno od veličine lista). Saviti delove lista sa obe strane, pa motati ka najužem delu lista do kraja.
KORAK 4: Sud za rernu malo nauljiti pa ređati sarmice u jednom sloju.
KORAK 5 – sos za preliv: na ulju popržiti brašno, zaliti mlekom i vodom, pa odati začine i ostaviti da proključa. Voditi računa da sos bude nešto ređi.
KORAK 6: Sa pripremljenim sosom preliti sarmice, ali ne da plivaju. Nek fali slobodno malo tekućine do vrha. Peći ih poklopljene ili ispod alu folije u rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. U toku pečenja trebalo bi ih dva puta preliti sosom u kome se krčkaju.
Zgotovljene sarmice malo prohladiti, posuti peršunovim listom i poslužiti dok su još tople. Idealne su uz domaće kiselo mleko.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Domaći keks podseća na lepe dane
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare