Pre nekoliko dana desio se prvi pravi letnji dan ove godine. Tako je bar meni izgledao.
Nosio je sa sobom sve opomene koje podrazumevaju nešto drugačiji način ishrane i primeren izbor obroka.
Da jelo bude ukusno, sočno, a lagano i okrepljujuće. Letnje, a gurmansko!?
Za mene je to musaka od tikvica sa mlevenom junetinom.
½ dl ulja
300 gr crnog luka (sitno naseckanog)
1 kg junećeg mlevenog mesa (može i mešano sa svinjskim)
1 kašika aleve paprike
1 kašičica bibera
so po ukusu
3-4 čena naseckanog belog luka
*
1 kockica putera ili margarina
1 kg tikvica isečenih ne kolutove
malo ulja
700 gr paradajza (isečenog na kolutove)
*
7 jaja
400 gr kisele pavlake
1 veza iseckanog svežeg peršuna
½ veze iseckane sveže mirođije
*
300 gr narendanog kačkavalja
KORAK: 1 Na ulju propržiti luk i kad bude staklast dodati mu mleveno meso, pa sve izdinstati dok meso ne izgubi crvenkastu boju. Zatim dodati malo aleve paprike, malo bibera, beli luk i sve posoliti. Sve promešati i posle 5-6 minuta skinuti sa vatre i ostaviti na stranu.
KORAK 2:
Mlade tikvice iseći na kolutove, posoliti i ostaviti na stranu da odstoje dok ne puste vodu. Pirinač kratko prokuvati u malo slankaste vode i ostaviti sa strane.
KORAK 3:
Pleh u kojem će se peći musaka zamastiti puterom i po celoj površini poslagati kolutove tikvica koje smo ocedili od viška tekućine, pa pouljili, pobiberili i posuli preostalom alevom paprikom. Preko tikvica ide meso, a preko mesa opet red tikvice. U zavisnosti od toga koliki pleh se koristi, musaka može biti iz više redova. Na kraju, kada se stavi poslednji red tikvica, celu površinu pokriti, kolutovima paradajza. Pleh poklopiti i gurnuti u rernu zagrejanu na 200 stepeni C, da se peče 40 minuta.
KORAK 4 : dok se musaka peče u zasebnom sudu spremiti preliv, tako što če mo ručnom mutilicom izmešati jaja, pavlaku, so, peršun i mirođiju. Kada je proteklo 40 minuta izvaditi musaku iz rerne i preliti je ovim prelivom. Na kraju sve obilato posuti renadanim kačkavaljem, vratiti pleh u rernu i bez poklopca peći još 20 minuta na 160 stepeni C. Musaka je gotova kada se preliv odozgo uhvati u koricu i fino porumeni.
Prohladiti je, iseći i potom poslužiti uz priloge po ukusu.
– Ako ste ipak rešili, da današnje jeluo bude nešto više gurmansko, a manje lagano – letnje, evo rešenja. Na kraju pečenja još vruću musaku pokrijete tanko isečenim listovima pršute ili lepe slaninice. Dovoljno je da tako odstoji dok se musaka ne posluži i postigli ste cilj.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Pohovane bukovače u burger, umesto pljeske
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare