Foto: Shutterstock

Čini se da smo dovoljno odmarali od zimskog, a i uskršnjeg i prvomajskog „krkanja“. Evo ga zato, jedno polu-gurmansko jelo.

Kažem polugurmansko, jer se kod nas piletina ne ubraja u gurmanluke. Ali, punjena sa šunkom i kačkavaljem, pa umotana u slaninicu može da prođe kao dobra polovnjača. U najboljem smislu te reči.

Sastojci

6 većih šnicli od pilećih grudi

½ kg slanine, isečene na tanke režnjeve

200 gr krem sira,

5 čena izgnječenog belog luka,

300 gr kačkavalja izrezanog na listove

300 gr praške šunke izrezane na listove

malo soli, bibera i vegete

O autoru:

Za premaz na kraju:

3 kašike maslinovog ulja

1 kašičica senfa

1 kašičica meda

1 kašika soka od limuna

1 kašičica crvene paprike

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Tanje isečene šnicle izlupati preko folije, vodeći računa da se meso ne pocepa i raspadne. Posoliti ga umereno, jer su slanina i sir koji dolaze već dovoljno slani. Meso posuti sa malo vegete i bibera, pa premazati sa ranije pripremljenom mešavinom krem sira i izgnječenog belog luka.

#related-news_0

KORAK 2: Pripremiti slaninu tako da bude tanko isečena na što duže i šire listove. Na radnu površinu poređati te režnjeve slanine, tako da se preklapaju uzdužno. Preko njih, popreko staviti jednu pripremljenu šniclu, pa onda list kačkavalja i list šunke i sve sve polako urolati. Da bi ste to „elegantno“ izveli, režnjevi slanine treba da budu 2 puta duži od širine šnicle. Ako nisu dovoljno dugački mogu se učvrstiti čačkalicama, a veće rolne kanapom..

KORAK 3: Urolanu piletinu poređati u pleh (može biti obložen pek papirom) tako da deo gde se slanina preklapa, dođe na dno. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C oko 40 minuta, tačnije dok slanina ne poprimi zlatno-bakarnu boju.

KORAK 4: Kada su gotove, rolnice premazati sa ranije pripremljenom mešavinom maslinovog ulja, senfa, meda, limunovog soka i aleve paprike.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Rolat iseći na kolutove i servirati na tanjire sa prilogom po želji. Meni uz ovaj rolat idu: pod jedan beli rižoto, a pod dva mladi krompirići, ali nećete pogrešiti ni sa pire krompirom ili grilovanim povrćem.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Mafini čokoladni – naša mašta može svašta!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar