Majstor amater: Pravi li se gde BOZA, nekada kultni napitak?

Gastro 08. jul. 202113:03
Podeli:
Boza Majstor amater
Foto: Shutterstock

Nekada je gotovo svaka varošica u „Jugi“ imala slastičarnu u koju se išlo zbog najbolje boze.

To je čudesni orijentalni, letnji napitak od kukuruznog brašna, za koji se zna preko hiljadu godina. Zdrav je, a kako i ne bi bio, kad je bez konzervansa, hemije i veštačkih boja. Pitam se, pravi li se još negde, ta nekada nekada kultna boza?

O autoru:

Možda kod nekih starovremenskih slastičara, koji drže do tradicije. Nekada je gotovo svaka varošica u „Jugi“ imalo mesto poznato po najboljoj bozi. U mom rodnom gradu, bio je to čuveni Šukrija, prestižni Banjalučki slastičar. Ja još i posle toliko godina, pamtim porodične izlazke nedeljom – kod Šukrije. I kao juče, na nepcima osećam nestvarnu slast meke krempite, koja se brani od reskog „napada“ najbolje boze u gradu. Za rad tih vremena, ide
moj današnji recept – boza!

Boza Majstor amater
Foto: Shutterstock

Sastojci

– 400g kukuruznog brašna

– 400g šećera

– 5l vode

Za kvasac za bozu:

2 kašike kukuruznog brašna

15 gr svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)

1 kašika šećera

2 kašike jogurta vode

0.5 dl vode

Boza Majstor amater
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – priprema kvasca: Pomešati sve nabrojane sastojke za pripremu kvasca za bozu. Preko suda zategnuti foliju i smesu ostaviti da odstoji nasobnoj temparaturi 24 sata.

KORAK 2: U šerpu sa kukuruznim brašnom nasuti 3 l (deo od predviđene vode), izmešati i ostaviti da poklopljeno, kao i kvasac stoji 24 sata.

KORAK 3: Sutradan, kada je odstojalo, brašno staviti da se kuva na srednjoj temparaturi 20 – tak minuta. Svo vreme mešati ručnom mešalicom i posle 20 minuta skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 4: U ohlađenu, sada mlaku kašu od brašna, dodati spremljeni kvasac, dobro izmešati, prekriti folijom i ostaviti da odstoji još 24 sata. Folija treba da ima malo lufta (može se i probušiti na na nekoliko mesta), da fermentacijom oslobođeni gasovi mogu izlaziti. Sutradan, u toku dana kašu promešati 1 – 2 puta.

KORAK 5: Kada je kaša odstojala 24 sata, dodati joj uz mešanje vodu i šećer, pa sve procediti kroz gazu i sipati u čiste staklene boce. Odloložiti ih u frižider gde mogu da stoje 6-7 dana. Boza se pije dobro rashlađena.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Grčka salata i loza – lek za letnje vreline

Komentari

Vaš komentar