Ćufte
Ćufte u sosu od mirođije, Foto:shutterstock

Poznato je da se ćufte prave na „milion“ načina. Zajednička im je svetski stečena popularnost i uvek usitnjeno ili mleveno meso od koga se spremaju. Za mene su favoriti ćufte i paradajz sos tokom godine, a kao letnja varijanta, nesumnjivo ove današnje - ćufte u sosu od mirođije. Provereno! Verujte na reč.

Sastojci:

Za ćufte:

½ kg junećeg mlevenog mesa (može i mešano sa svinjskim)

1 jaje

1 manja glavica sitno seckanog crnog luka

5 kašika pirinča

50 gr dimljene slanine-sitno iseckane

2 čena sitno seckanog belog luka

2 kašike prezli

1 kašičica vegete

1 kašika ulja

so , biber po ukusu

O autoru

Za sos:

puna kašika svinjske masti ili 1dl ulja

3 kašika mekog brašna

1 veza sveže mirođije ili 2 kašike sušene

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

bibera po ukusu

3 čena belog luka

2 šolje hladne vode, supe ili mleka

1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta

Ćufte u sosu od mirođije, Foto:shutterstock

Priprema:

KORAK 1: U dubljoj posudi dobro zamesiti ćufte od svih sastojaka i smesu ostaviti da odmori 15-tak minuta.

KORAK 2: od smese oblikovati kuglice i kuvati ih u slanoj vodi oko 20 minuta.

Još recepata Majstora amatera

KORAK 3 – priprema sosa : U zagrejanoj masnoći pržiti brašno dok ne počne da menja boju. Tada dodati beli luk i čim on zamiriše usuti hladno mleko, dodati šećer, so i sok od limuna. Uz neprekidno mešanje varjačom ili ručnom mutilicom, kuvati do željene gustine, pa na samom kraju dodati biber po ukusu i naravno mirođiju.

KORAK 4: Skuvane kuglice spustiti u vruć sos da zajedno lagano krčkaju još neki minut.

Posluženje:

Jelo dekorisati sa mirođijom i možda malo peršuna. Kao prilog uz ovakve ćufte meni su dobri krompir pire, špagete ili dobar beli rižoto.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

***
Bonus video: Vremenska posna dijeta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar