Leskovac i okolina imaju najbolje paprike i nadaleko su poznati po tradicionalnim jelima od autohtonih vrsta paprika. Nezamislivo je domaćinstvo na jugu Srbije bez ajvara, pinđura, ljutenice… U ostalim delovima Srbije to nije slučaj, ne samo zbog urbanog života i nedostatka vremena. Nažalost, neprimereno visoke cene kvalitetne paprike na pijacama nisu uvek u saglasju sa našim mogućnostima. Mnogi se zadovoljavaju pripremom manjih količina, po principu „koliko para toliko muzike“. Tim sam se i ja rukovodio u današnjem receptu za ovo preukusno leskovačko jelo.
5 kg crvene paprike za ajvar
3 kg crvenog paradajza
100 g šećera
0,5 dl crvenog vinskog sirćeta
2 dl ulja
so i biber po ukusu
100 g ljutih papričica
1 glavica belog luka – sitno seckanog
1/2 vezice iseckanog peršuna
KORAK 1: Nabaviti lepe mesnate, crvene roga paprike. Oprati ih, po potrebi malo skratiti drške i ocediti. Paradajz spustiti nekoliko minuta u ključalu vodu, izvaditi ga, oljuštiti opnu i samleti u mašini za mlevenje mesa. Ljutim papričicama odstraniti repove.
KORAK 2 – pečenje paprika: Najbolje ih je peći na roštilju, dok im kožica malo ne pocrni i nagori, pa se okreću da bi se zapekle sa svih strana.
KORAK 3: U vanglu ili neki drugi sud staviti najlon kesu, raširiti je preko ivica suda, pa u nju ubacivati tek pečene paprike. Kada su sve ispečene, kesu zatvoriti i ostaviti da se paprike potpare i tako ohlade. Oguliti kožuricu i odstraniti semenke i peteljke. Kad se dobro ocede, izrezati ih na kraće trakice.
KORAK 3: Samleven paradajz staviti u šerpu u kojoj će se kuvati, dodati ulje, vinsko sirće, šećer i mleveni biber. Staviti na vatru i, kada proključa, uz povremeno mešanje krčkati sat vremena. Zatim dodati ljute papričice i nastaviti sa prženjem otprilike još sat vremena. Na samom kraju ljutenicu posoliti, sipati peršun i beli luk. Gotova je kada voda ispari, a ljutenica dobije gustinu nešto ređu od ajvara.
KORAK 4: Dobro oprane i čiste tegle sterilisati oko pola sata u rerni zagrejanoj na 100° C . Zatim ih izvaditi, napuniti vrelom ljutenicom (1 -1,5 cm od vrha), pa bez poklopca vratiti nazad u renu da odstoje, sve dok se odozgo ne uhvati pokožica.
Sada po vrhu tegle sipati malo ulja, pa sa zavrnutim poklopcima vratiti u rernu, da (na 100° C ) odstoje još jedan sat. Posle tog vremena rernu isključiti, a tegle sa ljutenicom ostaviti u njoj da se postepeno i potpuno ohlade. Posle ih čuvati na hladnom i mračnom mestu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Visoko 2. mesto za pastu a la bolonjeze
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare