Majstor amater kuva: Rozen sa makom i čokoladom bez premca

Gastro 15. jul. 202111:55
Podeli:
Foto: Shutterstock

Mak i čokolada se savršeno slažu, pogotovo kada rozen kore iz fila lepo upiju vlagu, pa postanu tako mekane i neobično ukusne.

O autoru:

Ne ubrajam se u neke naročite ljubitelje slatkiša, ali kad pronađem moj ukus – tamanim ih. Desilo se to, ne tako davno, na rođendanu moje drugarice Jovanke. Pripremila savršen rozen sa makom i čokoladom – prijatno ukusan, nenametljiv, savršen.

Sastojci

1 pakovanja rozen kora (8 kora – formata A4)

Za fil:

4,5 dl vrućeg mleka

300 g maka

200 g putera ili margarina

200 g šećera

1 kesica vanila šećera

prstohvat soli

80 g čokolade za kuvanje

100 g mlevene plazme

Za glazuru:

120 g čokolade za kuvanje

2 kašike ulja

Sasvim malo putera ili margarina

Priprema

KORAK 1 – priprema fila: U provrelo mleko uz mešanje nasuti šećer i puter, pa kada se otope skloniti sa vatre i lagano umešati mak, vanilu i so. Vratiti smesu na šporet i kuvati na tihoj vatri, uz mešanje oko 5 minuta. Ponovo skinuti sa vatre, ubaciti izlomljenu čokoladu i na kraju, kada se ona otopi, dodati mlevenu plazmu. Sve dobro izmešati, pa na kratko vratiti da na vatri baci ključ – dva. Skloniti nadev sa vatre i ostaviti da se pre filovanja prohladi nekoliko minuta.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – filovanje oblandi: Jednu po jednu koru mazati toplim filom. Prvu koru staviti na poslužavnik (nešto veći od rozen kora), pa na nju spustiti po 7 ravnih kašike fila i dugačkim nožem ili silikonskom lopaticom, razmazati ravnomerno po celoj kori. Preko staviti drugu koru, blago je pritisnuti rukama i ponavljati postupak dok se sve kore ne nafiluju. Poslednja kora se ne maže jer na nju ide završna glazura. Tako nafilovane oblande prekriti folijom ili većom kesom, blago ih opteretiti nekim predmetom i ostaviti u frižider, barem 2 sata.

KORAK 3 – priprema glazure: U šerpici, na tihoj vatri (ili na pari) otopite čokoladu sa uljem i puterom, pa ostaviti nekoliko minuta da tako pripremljena glazura malo hladne. Prelijte je preko kolača i lepo razmažite. Ako Vam se glazura ne dopada glatka, išarajte je viljuškom. Kolač je potpuno gotov i treba ga ostaviti da se stegne i prenoći u frižideru.

Posluženje

Sutradan skalpelom ili oštrim nožem iseći i izjednačiti ivice, pa kolač podeliti na štanglice željene veličine. Poslužiti na nekom lepom ovalu, a višak čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru.

Savet uz ovaj recept

– Da bi fil između kora vašeg rozen kolača bio ujednačen i iste debljine, dobro je da ga izmerite i podelite na sedam jednakih delova (na poslednju – 8. koru ne ide fil). Pri tom vodite računa o brzini merenja, kako se fil ne bi suviše ohladio, pa takav teže razmazivao.

– Pre upotrebe, rozen kocke izvadite iz frižidera i držite ih neko vreme na sobnoj temparaturi. Tako poslužene biće mnogo ukusnije.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Hladan potaž od spanaća vraća energiju

Komentari

Vaš komentar