Krem čorba od tikvica
Foto: Shutterstock

Kako se ugrejati u ovim hladnim danima? Toplom krem čorbom od tikvica. I ne samo to.

O autoru:

Između teških, zimskih obroka dobro je došla lagana i okrepljujuća čorbica. Vrlo je ukusna, aromatična, osvežavajuća, a zašto ne reći i jeftina. Veoma se brzo napravi i još brže pojede.

Sastojci:

500 g mladih tikvica

250 g krompira

2 šargarepe

1 glavica crnog luka

3-4 čena belog luka

1 kašika putera

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika biljnog začina

200 ml kisele pavlake

2 kašike sveže ili suve mirođije

1/2 vezice seckanog peršuna

Priprema:

U lonac staviti puter i maslinovo ulje pa na tihoj vatri prodinstati iseckan crni luk. Kada je postao staklast dodati beli luk i nakratko ga propržiti, tek toliko da zamiriše.

Još recepata Majstora amatera:

Potom dodati očišćeno i na kockice isečeno povrće (tikvice, krompir, šargarepu) biljni začin, biber i so po ukusu. Naliti litru vode i kuvati 20-tak minuta dok povrće ne omekša.

Skuvano povrće izvaditi i zajedno propasirati. Ja namerno ostavim jedan deo tikvica u kockicama i neispasiran, što prilikom jela, predstavlja prijatan osećaj za naša nepca.

Sve vratiti u sud u kojem smo kuvali čorbicu pa dodati kiselu pavlaku, iseckan peršun i mirođiju. Čorbicu prokuvati još 2-3 minuta i uz tost ili krutone poslužiti toplu.

Ukoliko čorbu sa tikvicama spremate u vreme posta, izbacite puter kao i pavlaku na kraju. Odsustvo putera će uspešno zameniti, već predviđeno, maslinovo ulje. Ukus ove posne u odnosu na mrsnu varijantu, će se neznatno promeniti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar