Majstor amater: Hladan potaž od spanaća vraća energiju

Gastro 16. jul. 202112:26
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ukoliko nemate mnogo vremena, a želite nešto ukusno na kašiku, ova krem čorba je idealno jelo za vas. Jede se i hladna, što u ovim vrelim danima okrepljuje i osvežava.

O autoru:

Spanać ne zovu džabe super namirnicom. Zna se da je je jedna od najzdravijih namirnica koje čovek koristi u svojoj ishrani. I u vreme letnjih vrućina „preobučen“ u lagani potaž, spanać je idealan obrok. Brzo se priprema, a jede se i hladan, što nas okrepljuje, osvežava i vraća izgubljenu energiju.

Sastojci

1 kocka putera ili margarina(oko 50 g)

1 glavica crnog luka (sitno seckan)

3 čena belog luka (sitno seckan)

1 krompir (narezan na kockice)

½ l vode

1 pileća ili goveđa kocka za supu

½ l mleka

½ kg svežeg spanaća

korica od ½ limuna

malo bibera

malo naribanog muskatnog oraščića

pavlaka za kuvanje (količina po ukusu)

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Luk propržiti na puteru 5-6 minuta dok ne zastakli. Dodati beli luk i krompir pa mešati kratko na vatri, tek da beli luk zamiriše. Uliti vodu sa pilećom kockom i sve dinstati 10 – tak minuta dok krompir ne omekša.

Još recepata Majstora amatera:

Sipati mleko i kada prokuva, vatru utišati i dodati polovinu očišćenog i isečenog spanaća i narendanu koricu limuna. Spanać kuvati poklopljen 15 – tak minuta i kada potpuno svene, prohladiti ga.

KORAK 2: Dodati i preostali svež spanać sa kojim će čorba dobiti svežinu i lepu zelenu boju. Štapnim mikserom ili u blenderu sve dobro umutitu dok se ne dobije lep glatki krem. Pobiberiti i dodati malo rendanog muskatnog oraščića pa čorbu vratiti na vatru, još malo ugrejati i po potrebi korigovati gustinu.
Pavlaku dodati po želji prilikom serviranja.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Servirati u lepim dubljim činijama. Prvo staviti parče prepečenog hleba, pa preko njega sipati čorbu. U svaku porciju, po želji dodati kuvanu ili kiselu pavlaku, koja će vašem potažu dati, ne samo novi ukus, već i lep izgled.

Savet uz ovaj recept

Da bi ste dobili željenu gustinu krem čorbe, na samom kraju dodajte još malo vode, ako je pregusta, a ukoliko je retka ukuvajte je uz mešanje sve dok višak tekućina ne ispari.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Njoke u sosu pečuraka – pravi gastro užitak

Komentari

Vaš komentar