Evo jela koje je pojam i za najdoslednije ljubitelje zdrave hrane.
Heljdopita je među jelima po blagotvornom uticaju na naš organizam u samom vrhu.
Za mene je to svakako važno, ali još pre njen savršen i neponovljiv ukus. Još ako su heljda, kajmak, sir, iz zlatarskog kraja u kom se sprema najbolja heljduša, uspeh i uživanje u ovom tradicionalnom balkanskom jelu biće zagarantovani. Najkraće, danas je pred nama jelo – šampion zdravlja i ukusa.
za heljda palačinke:
300 g integralnog heljdinog brašna
400 g integralnog pšeničnog brašna
1 jaje
2 kašičice soli
2 kašike ulja
1 dl mleka
mineralna gazirana voda
za fil:
2 jajeta
200 g starijeg – uzrelog kajmaka
250 g belog sira – najbolje ovčijeg
100 ml kisele pavlake
oko 1,5 dl mleka
½ kesice praška za pecivo
*
malo putera ili margarina
KORAK 1: Dobro izmešati so, heljdino i pšenično brašno, pa dodati umućeno jaje, vodu, mleko i ulje. Sve umutiti žicom ili mikserom u smesu nešto gušću od one za obične palačinke. Željena gustina se postiže odmeravanjem količine tekućine i brašna.
KORAK 2: Ispeći malo deblje palačinke od klasičnih, pri čemu je važno koristiti tiganj istih dimenzija kao sud u kome će se kasnije peći pita.
KORAK 3: Za fil pomešati umućena jaja, kajmak, izmrvljen sir, kiselu pavlaku, mleko i prašak za pecivo, kako bi se dobila čorbasta smesa srednje gustine.
KORAK 4: Sud za pečenje pite obložiti pek-papirom, pa onda slagati naizmenično palačinku i fil, dok se ne utroši sav materijal. Gornja površina treba da se završi sa filom i nekoliko kockica putera.
KORAK 5: Tako složenu heljdiopitu pre pečenja izrezati na komade željene veličine, pa ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C . Peći je dok odozgo lepo ne porumeni (30-ak minuta).
Ova heljduša lepo ide uz domaće kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor Amater: Pileća krilca – jelo bog bogova
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: