Onomad u Vojvodini, posebno u Sremu, gotovo da nije bilo kuće bez gusaka, a onda je nastalo zatišje. Sada, kako se ljudi okreću zdravijoj - domaćoj hrani, tako se i guske vraćaju na vojvođanska gazdinstva. Neko ima samo par komada za sopstvene potrebe, a neko i veće jato za prodaju. Uprkos svemu, guske ipak nisu silazile sa vojvođanskih trpeza. Ali su u ostatku Srbije prilično zaboravljene. Izuzetak su posebne prilike kada hoćemo „pravoverno“ i u duhu tradicije da obeležimo Božić ili neko drugo crveno slovo. Šteta.
1 guska od 2-3 kg
so, biber
150 g šunke – tanko sečene
100 g slanine – sitno naseckane
150 g bukovača – sitnije narezanih
2 sveže mesnate crvene paprike
1 dl ulja
4 dl crvenog suvog vina
Za umak:
1 praziluk – naseckan
2 čena belog luka – iseckanog
1 dl crnog vina
1 dl pilećeg temeljca (od 1 supene kocke)
1 kašičica meda
Za češke knedle:
1,5 dl mlakog mleka (ili vode)
kvasac (pola pakovanja svežeg ili 1 kesica suvog)
pola kašičice šećera
½ kg oštrog brašna
1 kašičica soli
1 jaje
1 čen belog luka – sitno naseckan
2 kriške starog belog hleba – bez korice
svež peršun – nekoliko iseckanih grančica
KORAK 1: Paprike ispeći na roštilju ili plotni i izrezati na tračice. Gusku otkostiti, ali voditi računa da joj kožura ostane cela. Kuhinjskim čekićem blago nalupati meso.
KORAK 2: Ovako otkošćeno meso guske usoliti, pobiberiti i pažlijvo ispod kožure na više mesta ubaciti režnjeve slanine. Na sredinu raširenog mesa staviti šunku, slaninicu, bukovače i ispečene paprike. Zajedno sa ovim nadevom gusku urolati, tako da kožura bude prema vani i pažljivo uviti u mrežicu za pečenje. Tako urolanu propržiti je u tiganju po par minuta sa obe strane. Gusku spustiti u plah sa uljem i vinom, pa peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, uz okretanje i prelivanje sokom u kom se peče.
KORAK 3 – umak: Kada je guska pečena, valja prirediti umak. U tiganju u kom se propržilo meso pre rerne uliti sok u kom se pekla guska, dodati sitno seckani praziluk i beli luk, vino, temeljac pripremljen od pileće kocke i malo meda. Pustiti da prokuva sve dok vino ne ispari i sos dobije željenu gustinu.
KORAK 4 – češke knedle: Brašnu dodati so, mleko, peršun, žumance, sitno seckan beli luk. Dobro promešati i zamesiti tvrđe testo, pa ga ostaviti sat vremena da naraste. U testo zatim dodati stari beli hleb malo propržen i izrezan na kockice i još 30 minuta ga ostaviti da odstoji. Na kraju oblikovati knedle i umotane u gazu kuvati u slanoj kipućoj vodi 30 minuta.
Posluženje
Uz meso idu češke knedle prelivene sokom od guske, a Sremci katkada dodaju osim knedli i testeninu.
Vinska preporuka
Crveno vino – probus ili burgundac
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Neodoljiva PASULJ SALATA sa pestom od rukole
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA