Majstor amater: Grčka salata i loza – lek za letnje vreline

Gastro 09. jul. 202112:11
Podeli:
grčka salata, majstor amater
Grka salata Majstor amater, Foto: Shutterstock

Grčka salata je za mene i moju „ekipu“ uvek dobrodošla - kao meze pre jela. Dabome ne na suvo, već uz jednu, dve domaće - dobro rashlađene loze.

Grci ovu salatu zovu jednostavno „domaća“ ili „seoska“ salata. Ipak, u menijima na engleskom, valjda iz komercijalnih razloga, prekrštena je u „Greek Salad“. Ova vitaminska bomba, ne samo da je zdrava kao niskokalorični vegeterijanski obrok, već je za mnoge gurmane poželjna i kao salata uz roštilj ili neko neko drugo mesište.

O AUTORU:

Za mene i moju „ekipu“, uvek je dobrodošla kao meze pre jela. Dabome ne na suvo, već uz jednu – dve domaće – dobro rashlađene loze. Sa ili bez dobro rashlađene kapljice, baš ovako pripremljena grčka salata, može biti najbolji lek za iscrpljujuće letnje vreline.

Sastojci:

2 veće paprike (crvena i zelena)

1 krastavac

1 veći crveni luk

4 veća paradajza

nekoliko listova zelene salate

maslinke bele ili crne, a količina po ukusu

150 gr feta sira

suvi origano po ukusu

maslinovo ulje

so

grčka salata, majstor amater
Majstor amater – grčka salata, Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Povrće iseći na sledeći način: Luk na tanke kolutove, papriku na krupnije štapiće, krastavce na kolutove i paradajz na krupnije kocke.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

KORAK 2: U većoj zdeli (najbolje vangli) naseckano povrće, posoliti i preliti maslinovim uljem, dodati maslinke i sve lagano izmešati.

KORAK 3: Tako spremljeno povrće presuti u činiju u kojoj će se salata servirati. Preko staviti iskidanu zelenu saltu, na kocke prethodno iseckan sir, sve posuti origanom i preliti sa još malo maslinovog ulja.

Posluženje:

Može se poslužiti kao prilog ili salata uz neko glavno jelo. Sama za sebe, odlična je kao obrok salata i izdašna lagana letnja večera.

grčka salata, majstor amater
Majstor amater, Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept:

Ukoliko luku želite smanjiti intenzitet ukusa, stavite ga naseckanog u hladnu vodu sa malo limunovog soka. Posle 15-tak minuta ga izvadite i isperite.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:

Majstor amater: Bez smaranja: Šnicele u sosu pavlake i senfa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Bonus video – Posna dijeta za gubljenje kilograma

Komentari

Vaš komentar