Majstor amater: Džem od šljive – naš prirodni i bez veštaka

Gastro 06. sep. 202112:12 > 07. sep. 2021 22:51
Podeli:
Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Moglo bi se reći da je šljiva, naša domaća, pre svih srbijanska voćka. A naš najomiljeniji i najukusniji, pored kajsijinog, je džem od šljive.

O autoru:

Pogotovo kada je u domaćoj izvedbi i po tradicionalnom receptu, sa vrlo malo šećera, bez konzervansa i drugih veštačkih dodataka. A, čuva se bez problema godinu i više dana. Takav jedan recept je pred vama.

Sastojci

5 kg lepo zrelih šljiva bez koštica

750 grama šećera (150 g/1 kg)

cimet, po ukusu

malo karanfilića

2 kesice vanila šećera

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Važno je da se nabave zrele, ali ne premekane šljive. Prvo iz šljiva odstraniti koštice staviti ih u manji sud, dodati šećer (red šećera – red šljiva, pa  ostaviti nekoliko sati da odstoje (najbolje da prenoće).

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Šljive sa već otopljenim šećerom preručiti u širu šerpu i kuvati na srednjoj vatri oko 3 sata (ova količina) uz stalno mešanje da ne zagore – naročito pred kraj kuvanja. Kuvati na umerenoj vatri da lagano krčka, sve dok džem ne dobije takvu gustinu da se teško vraća, kada varjačom povučemo po dnu šerpe. Pred kraj dodati cimet, karanfilić i vanilu.

KORAK 3: Kada je skuvan, a dok je još ključa na vatri, džem sipati skoro do vrha u čiste, suhe i tople tegle. Zatvoriti ih dobro poklopcem, odmah izvrnuti naopačke i ostaviti da tako odstoje nekoliko sati na sobnoj temparaturi.

Savet uz ovaj recept

– Najlakše će te proveriti da li je skuvan, ako nekoliko kašika džema izvadite i prohladite na tanjiru. Kada, po tom kašikom prevučete po džemu, na tanjiru treba da ostane trag koji se ne spaja. Ako se desi suprotno to je znak da je džem još redak, pa nastavite sa kuvanjem dok još ne uvri.

– Da ne bi pucale, tegle pre sipanja vrelog džema moraju biti tople. Najjednostavnie je da u svaku prvo ubacite po 1 kašiku vrućeg džema i kada zamagle, tegle su spremne da se bez rizika pune.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Šopska salata – bugarski ukus Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar