Smudj Majstor amater
Smuđ Foto:Shutterstock

Za ribu se šeretski kaže da pliva tri puta – u vodi, ulju i vinu. Ovaj naš smuđ pliva četiri puta: u vodi, u pivu, na ulju i na kraju ipak u vinu – šardoneu, ako je moguće. I gle čuda, ne smeta mu pivska prethodnica. Pivo i vino se ovoga puta slažu - na „orli“ način.

Smuđ se ubraja među najkvalitetnije rečne ribe. To sam, ne jednom, isprobao pred mojim primorskim prijateljima luštičanima, istranima, splićanima. Kada ga „bacim“ na gradele, nosi se barabar sa ribama morskog dna. I oni tako kažu.

O autoru:

A, kada se spremi na „orli“ način, to je znak fešte – žurke, posluženja snogu. Uz pomoć tartar sosa nenadmašan je. Leti pogotovo. A, pliva ne tri već četiri puta.

Šta reći? Ah taj orli smuđ !!!

Sastojci

1,5 kg smuđa
*
4 jajeta

200 g brašna

2 dl piva

so, biber
*
ulje za prženje
*
tartar sos

Smudj Majstor amater
Smuđ Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – filetiranje smuđa: Kako su cene fileta u odnosu na celu ribu bezobrazno skuplje, nije zgoreg da Vas podsetim kako se filetira smuđ. U tome su najvžniji besprekorno naoštreni noževi, a po tom i strpljenje.

Još recepata Majstora amatera:

Prvo će mo zaseći, sa obe strane deo ispod glave sve do kičme. Posle toga staviti smuđa na sto kao da pliva, pa sa gornje strane, pored leđnog peraja, zaseći sa obe strane kičme u dubinu, do kostiju rebara.

Sada pažlivo, položiti ribu na stranu, pa od glave prema repu uz samu kičmu, pažljivo sa obe strane odvojiti cele filete. Sa svake polovine nožem odstraniti rebra iz gornjeg dela, a donji – trbušni je bez kostiju. Sa očišćenog dela odvojiti i kožu. File izrezati na jednake komade 2 cm široke i oko 10 cm dugačke, proveravajući da li je još neka koščica u gornjem, rebarnom delu preostala. Narezane parčiće sa trbušnog – bezkosnog dela, odvojiti za decu. Izrezane parčiće posuti limunovim sokom, posoliti, pobiberiti i ostavite u frižider do upotrebe.

KORAK 2 – priprema „orli“ mase: U odvojena žumanjca dodati brašno, pivo i so po ukusu, pa sve dobro mutiti žicom dok se ne dobije glatka smesa, malo gušća od one za palačinke. Odvojeno, mikserom umutiti belanca i umešati ih u već primljenu smesu žumanjaca, piva i brašna..

KORAK 3: U posudu nasuti dosta ulja (da parčići smuđa u njoj mogu „plivati“) i zagrejati za prženje. Isečene komadiće fileta uvaljati prvo u brašno, zatim umočiti u orli masu, pa pržiti oko 5 minuta na ringli podešenoj na 2/3 moguće temparature. Kada lepo i hrskavo porumeni isprženu ribu izvaditi na papirni ubrus koji će pokupiti suvišnu masnoću.

Smudj Majstor amater
Smuđ Foto:Shutterstock

Posluženje

Ribu servirati na oval ukrašen listovima zelene salate ili rukole. Tartar, ili neki drugi sos na bazi majoneze je „obavezan“, jer se sa njim postiže punoća i slasnost ovog izvanrednog jela. Moj tartar sos spremićete za 5 minuta. Nemojte zaboraviti na krompir salatu koja je odličan prilog uz ovako spremljenog smuđa. Neće biti na odmet da se, na astalu nađe i neka kriška limuna.

Vinska preporuka

Pohovani ili smuđ orli će se dobro slagati uz neki dobro ohlađen šardone

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: PUNJENA JAJA za posluženje „snogu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar