Kuva Majstor amater: Šta to beše miris domaćeg hleba?

Gastro 21. sep. 202112:14
Podeli:
Domaći hleb Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Kažu da se najlepši mirisi pretvaraju u slike i najduže pamte. Ima li što lepše od mirisa domaćeg hleba - roditeljski dom, drage osobe, slike detinjstva, bezbrižnost, odrastanje.

Jesmo li se katkada zapitali da li današnja deca znaju o čemu se tu radi? Ili smo im nepovratno uskratili ceo jedan mikro svet.

O autoru:

Naša vrtoglave i usputne jurnjave po pekarama, postale su veoma mučne. Sa jedne strane obilje najrazličitijih vrsta hleba, a sa druge ni ukusa ni mirisa. Ni lepih sećanja, ni uspomena. Šta to beše miris domaćeg hleba?

Sastojci:

30 g svežeg kvasca ili 10 g suvog (1 ½ kesica)

400 ml mlake vode

1 kašika soli

1 kašika šećera

700 g mekog brašna – tip 500

2 kašike ulja

Domaći hleb Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Kvasac otopiti u šoljici mlakog mleka (ili vode), sa malo brašna i prstohvatom šećera. Ostaviti da naraste.

KORAK 2: U toplu vodu dodati rastvoren kvasac i polovinu brašna, pa varjačom mešati sve dok ne nestanu grudvice. Dodati zatim ostatak brašna i so i šećer, pa ponovo masu dobro izraditi. Dobijeno mekano i lepljivo testo pouljiti po površini, pa rukom testo okrenuti tako da nauljena strana bude na dnu suda. Testo pokriveno folijom ostaviti oko 1 sat da nadođe.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Nadošlo testo izvaditi na brašnjavu radnu površinu, posuti sa malo brašna i premesiti. Zatim ga razvući rukama, pa zatim oklagijom u pravougaonik (ili drugi željeni oblik). Oba kraja uže strane malo preklopiti i stisnuti da ne bi bilo vazduha između i sve onda urolati.

KORAK 4: Testo prebaciti u zamašćen dublji pleh, pa sa gornje strane napravite nožem nekoliko rezova ukoso, kako bi lepše raslo i bilo rastresito. Ostaviti ga da odmori 5 – 10 minuta, a za to vreme zagrejati rernu na 200° C, pa ubaciti pleh sa hlebom na najnižu pregradu. Zavisno od rerne peći nekih 40 – tak minuta.

KORAK 5: Pečen hleb izvađen iz pleha i ohlađen imaće ekstra hrskavu koricu. Ako nećemo pretvrdu, koricu treba je premazati uljem, pokriti kuhinjskom krpom i tako ohladiti. Korica će tada malo da smekša, ali neće potpuno izgubiti hrskavost. Hleb odložiti u kesu kada se potpuno ohladi.

Domaći hleb Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– U testo za hleb suvog kvasca stavite tri puta manje od svežeg kvasca. Da bi smo bili sigurni da kvasac „radi“ pre nego što se testo zamesi, kvasac otopiti u mlakom mleku i dodati mu malo brašna i prstohvat šećera.

– Ako niste sigurni da li je pečen, uzmite štapić za raznjiće ili nož pa sa strane probodite hleb. Ako izađe suvo gotov je, a ako na štapiću bude i malo lepljivog testa ostavite još neki minut da se peče.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Pečena ćuretina – neverovatno sočna i meka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar