Kuva Majstor amater: Po receptu za jelo „Svašta nešto“

Gastro 05. mar. 202112:45
Podeli:
Foto: Shutterstock

Moji bi ukućani jednostavno rekli: 'Ajde napravi nam „ono“. Danas sam rešio da „ono“ dobije ime. Dakle, „ono“ će se zvati „Svašta nešto“!

Ako pitate žitelja Beograda mlađe generacije, šta ide u njegovo omiljeno jelo – sendvič na primer, vrlo je verovatno da će kratko odgovoriti u stilu: šunka, majonez … i svašta… „svašta nešto“. Ta stereotipna kovanica se, poslednjih godina šlagerski – kao uzrečica, ponavlja i u bezbroj drugih situacija. A, evo zašto je „svašta nešto“ važno za ovaj naš recept dana:

O autoru:

Na način iz recepta koji je pred vama, bezbroj puta sam pravio to sjajno, ali bezimeno jelo. Verujem da je izbor koji sam napravio za ime dobar – iz najmanje dva razloga. Prvo, ime „Svašta nešto“ veoma je živopisno, barem metafizički. Bez detaljisanja, ali vrlo „ubedljivo“ nagoveštava šta je sve u jelu. Pa, šta je? Pa, u njemu je svašta nešto! Drugi razlog je to što će ovo jelo biti, zasigurno, najomiljenije mladim Beograđanima. Zbog fantastičnog ukusa, ali još više zbog imena – „Svašta nešto“. Baš je kul, zar ne!

Sastojci

2 lepinje

beli luk u prahu

*

100 gr kajmaka

2 jaja

malo majoneza

origano

bosiljak

biber i so

*

100 gr pršuta ili praške šunke

kačkavalj

Priprema

KORAK 1: Otvoriti po horizontali poklopac na lepinji, pa odstraniti deo sredine donjeg dela lepinje. Napraviti rastvor od malo vode, maslinovog ulja i belog luka u prahu, pa premazati donju spoljnu stranu i nešto više natopiti poklopce lepinja. Istim rastvorom premazati i pleh u kom će se lepinja kasnije peći.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Umutiti kajmak, jaja, malo majoneza i začine po ukusu (origano, bosiljak, biber i so), pa dobijeni fil nasuti u lepinje, a sa malo fila četkicom premazati poklopce lepinja. Listove tanko isečenog pršuta gužvati i u gomilicama ređati u lepinje preko fila. Preko svega ide kačkavalj, najbolje narendan. Budite umereni sa solju ako stavljate pršut koji je slaniji od praške šunke.

KORAK 3: Ovako nafilovanu lepinju staviti u gornji deo rerne, koja je zagrejana na 200 stepeni C i peći ne više od 10 minuta. Gornji deo lepinje (poklopac), stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.

Vaše „Svašta nešto“ je gotovo i navalite. Ako jedete za doručak, poslužite se jogurtom, kiselim mlekom, ili još bolje sveže ceđenim sokom. U drugom delu dana izaberite možda neku drugu kapljicu. Koju? Odlučite sami.

Pozdrav – Majstor amater!

Sutra: Majstor amater kuva „Brancin u soli – pravi ritual“ i ne samo to. Dobro je znati i njegovih 5 kulinarskih saveta o tome kako do sveže ribe.

Komentari

Vaš komentar