Ruska salata
Foto: Shutterstock

Ovo jelo ne sme biti „posno“ već kremasto i sočno, naročito kad zauzima mesto na prazničnoj trpezi uskršnjeg dana, koji samo što nije.

Iako je „brzinsko“, ovo jelo od zamrznutog povrća i kupovnog majoneza će sigurno ispati odlično. Ali, pod jednim uslovom. Nemojte štedeti majonez i pavlaku.

O autoru:

Ova salata ne sme biti „posna“ već kremasta i sočna. Ja je obožavam i baš je često spremam. Valjda da nadomestim propušteno. Tek dolaskom na faks u Beograd „otkrio“ sam rusku salatu, pa nešto kasnije počeo i sam da je spremam.

Iako je moja majka Jagoda bila nepobediva u kuhinji, ne sećam se da je spremala ili koristila majonez. Pa evo ga sad u mojoj (pro)ruskoj salati, koja čeka mesto na prazničnoj trpezi uskaršnjeg dana, koji samo što nije.

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Sastojci

450 gr mešanog povrća za rusku salatu

400 ml majoneza

100 gr pavlake

2 jajeta

200 gr praške šunke

8 manjih kiselih krastavaca

2 kašike limunovog sosa

peršun

Još recepara Majstora amatera:

Priprema

KORAK 1: Najpraktičnije je uzeti pakovanje zamrznutog povrća za rusku salatu i skuvati prema uputstvu na ambalaži. Skuvati i jaja na tvrdo. Kod kupovine šunke najbolje je tražiti od radnice(ka) na delikatesu, da kolutove šunke iseče na debljinu koja je potrebna za rusku salatu.

KORAK 2: Tako isečenu šunku, skuvana jaja i krastavce iseckati na sitnije kockice, pa pomešati sa obarenim povrćem. Dodati majonez, pavlaku i malo limunovog soka (po ukusu) i sve dobro izmešati. 

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Posluženje

Kraj prepuštam vašoj mašti da uz pomoć peršuna, mirođije, maslinki… sve lepo ukrasite, kao da je reč o omiljenom i živopisnom slatkišu. Slanoslatkišu!

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Kotleti protiv „jagnjećeg lokdauna“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare