Ovo jelo ne sme biti „posno“ već kremasto i sočno, naročito kad zauzima mesto na prazničnoj trpezi uskršnjeg dana, koji samo što nije.
Iako je „brzinsko“, ovo jelo od zamrznutog povrća i kupovnog majoneza će sigurno ispati odlično. Ali, pod jednim uslovom. Nemojte štedeti majonez i pavlaku.
Ova salata ne sme biti „posna“ već kremasta i sočna. Ja je obožavam i baš je često spremam. Valjda da nadomestim propušteno. Tek dolaskom na faks u Beograd „otkrio“ sam rusku salatu, pa nešto kasnije počeo i sam da je spremam.
Iako je moja majka Jagoda bila nepobediva u kuhinji, ne sećam se da je spremala ili koristila majonez. Pa evo ga sad u mojoj (pro)ruskoj salati, koja čeka mesto na prazničnoj trpezi uskaršnjeg dana, koji samo što nije.
450 gr mešanog povrća za rusku salatu
400 ml majoneza
100 gr pavlake
2 jajeta
200 gr praške šunke
8 manjih kiselih krastavaca
2 kašike limunovog sosa
peršun
KORAK 1: Najpraktičnije je uzeti pakovanje zamrznutog povrća za rusku salatu i skuvati prema uputstvu na ambalaži. Skuvati i jaja na tvrdo. Kod kupovine šunke najbolje je tražiti od radnice(ka) na delikatesu, da kolutove šunke iseče na debljinu koja je potrebna za rusku salatu.
KORAK 2: Tako isečenu šunku, skuvana jaja i krastavce iseckati na sitnije kockice, pa pomešati sa obarenim povrćem. Dodati majonez, pavlaku i malo limunovog soka (po ukusu) i sve dobro izmešati.
Kraj prepuštam vašoj mašti da uz pomoć peršuna, mirođije, maslinki… sve lepo ukrasite, kao da je reč o omiljenom i živopisnom slatkišu. Slanoslatkišu!
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Kotleti protiv „jagnjećeg lokdauna“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare