Foto: Shutterstock

Pravi se od goveđeg bifteka. Niti se kuva niti peče. Jede se sirov, samo sa maslinovim uljem i začinima. Ako ste zbog toga sumnjičavi, verujte na reč. Izvanredan je, zdrav i preukusan. I ne ulazite u avanturu zvanu karpaćo bez nekoliko butelja izabranog vina. Požar koji karpaćo pravi valja i gasiti.

Danas je u svetu jedan od najpopularnijih načina pripreme goveđeg bifteka karpaćo (carpaccio). Nastao je pedesetih godina kada ga je napravio Đ.Ćiprijani, vlasnik jednog venecijanskog restorana, za groficu kojoj je lekar preporučio da jede živu govedinu.

O autoru:

Ćiprijani je nazvao karpaćo po renesansnom slikaru istog prezimena, jer ga je boja ovog jela podsećala na crvenu boju koju je slikar najviše koristio na svojim delima. Niti se kuva niti peče. Jede se sirov, samo sa tanko isečenom dodaju začini.

Ako niste jeli karpaćo pa ste sumnjičavii zbog izostanka termičke obrade, verujte na reč. Izvanredan je, zdrav i preukusan. Zaliven kvalitetnim vinom pogotovo.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Sastojci

1 kg junećeg bifteka

krupna morska so

sveže tucani biber

maslinovo ulje

limunov sok

parmezan

maslinke

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Pedantno od žilica i masnoće očišćen biftek, prvo mora da odstoji nekoliko dana u zamrzivaču.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Pred samu pripremu, biftek se vadi iz friza i sačeka da odstoji 20-tak minuta na sobnoj temparaturi, taman da se površinski deo malo otkravi, a mi za to vreme izvršimo ostale pripreme.

KORAK 3: Biftek još zaleđen, dok je tvrd, seći popreko na što tanje listove, skoro da se provide. Za to će biti potreban nož, oštar kao britva. Ukoliko se ipak iseku predebeli parčići, treba ih umotati u foliju i istanjiti oklagijom. Isečene listove lepo servirati na oveći oval.

KORAK 4: Sve odozgo dobro posoliti, posuti krupno mlevenim ili još bolje tucanim biberom, pa nakapati mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka. Preko svega ide parmezan i neizostavno sveža rukola, čija će se blaga gorčina savršeno slažiti sa ukusom svežeg mesa. Na kraju se razbacaju krupne maslinke koje će, zajedno sa svežom zelenom bojom rukole, karpaću dati i neodoljivo lep i koloritan izgled.

Vinska preporuka

Crvena vina poput portugizera, merloa ili kvalitetnog vranca su prava kapljica uz ovo jelo. Ljubitelji belih vina mogu nazdraviti sa barikiranim šardoneom. I jedna važna napomena. Ne ulazite u avanturu zvanu karpaćo bez nekoliko butelja izabranog vina. Požar koji karpaćo pravi valja i ugasiti.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Ćufte u paradajz sosu – simbol doma i porodice kuhinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar