Foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

Miriše na detinjstvo.

Srpske domaćice se trenutno najčešće opredeljuju za pite i dezerte koji uključuju šljive. Zbog toga predlažemo kolač sa šljivama i pavlakom jer se brzo pravi, nije skup, sočan je i može da stoji nekoliko dana.

Sastojci:

-500g šljiva bez koštica iz zamrzivača

-120g margarina

-1 kesica vanilin šećera

-rendana kora od jednog limuna

-4 jaja

-180g brašna

-1 kesica praška za pecivo

-100ml kisele pavlake

-50g šećera u prahu

-1/2 kašičice cimeta u prahu

-1 kašika prezli

-šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Šljive ostaviti na sobnoj temperaturi da se odlede. Ocediti ih od viška tečnosti.

Margarin penasto umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer, rendanu limunovu koricu i 3 jaja.

Brašno pomešati sa praškom za pecivo.

Dodati u smesu sa jajima, sjediniti i sipati u pleh namašćen sa malo ulja i posut prezlama.

Odozgo poređati polovine šljiva.

Pavlaku pomešati sa preostalim jajetom, šećerom u prahu i cimetom i preliti preko šljiva.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 45 minuta.

Ostaviti da se ohladi, iseći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

 

 

Bonus video: Domaćinske Priče_ Kolač od šargarepe sa smokvama 

***

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)