Foto: Shutterstock

Tradicionalni slatkiš sa suvim šljivama, medom i rakijom prepečenicom.

Ova torta je tradicionalni slatkiš iz Šumadije, koji karakterišu namirnice koje su upravo sa ovog područja – suve šljive, med i rakija prepečenica.

Sastojci:

– 10 palačinki

– 300 g mlevenih oraha

– 100 ml bagremovog meda

– 100 ml mleka

– 500 g suvih šljiva

– 50 ml rakije prepečenice

– 150 ml slatke pavlake

– 4 belanca

– 250 g šećera

– kesica vanilinog šećera

Priprema:

Orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte med i vanilin šećer.

Zatim dodajte 400 g sitno sečenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu.

Belanca i šećer dobro umutite, premažite celu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200°C, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju.

Prijatno!

Bonus video: Domaćinske Priče – Dobrotska torta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar