trovanje hranom
Foto: Santorines / Alamy / Alamy / Profimedia

Budite oprezni.

Posle vesti da se u Budvi desilo masovno trovanje hranom važno je podsetiti se koje to namirnice najčešće uzrokuju ovu neprijatnu pojavu.

Iako se većina ljudi brzo oporavi, neki su pod većim rizikom od razvoja ozbiljnijih simptoma. To su starije osobe, deca mlađa od pet godina, trudnice i oni s oslabljenim imunosistemom.

“Dobra vest je da se uz pravilnu ličnu higijenu i vođenje računa o temperaturi trovanje hranom može sprečiti”, rekla je nutricionistkinja Paula Dobrić, a preneo N1.hr.

Pročitajte još:

Najbolja prevencija trovanja su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljno kuvanje morskih plodova. U nastavku stručnjaci otkrivaju najčešće izvore trovanja hranom.

Sirovo meso i živina

“Sirovo meso i živina često uzrokuju trovanje bakterijama kao što su Salmonella ili E. coli. Ove bakterije se ubijaju pravilnim kuvanjem, ali važno je koristiti odvojene daske za sečenje mesa i drugih namirnica kako biste izbegli kontaminaciju”, ističe Dobrić.

Takođe, nikad ne biste trebali prati sirovo meso jer to širi bakterije na drugu hranu i površine.

Žitarice

Pirinač takođe može biti kontaminiran bakterijama, recimo bakterijom Bacillus cereus.

“Ove bakterije mogu preživeti proces kuvanja i brzo se razmnožavati kada se pirinač i drugi proizvodi od žitarica ostave na sobnoj temperaturi. Nikad ne ostavljajte ovu hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi”, upozorila je Dobrić.

Plodovi mora

Riba i morski plodovi isto mogu biti nosioci bakterija. Dobrić kaže da uvek obratite pažnju na to ima li riba blag miris.

BONUS VIDEO: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)