Keto ishrana je poslednjih godina stekla planetarnu popularnost. Predstavljamo vam tri recepta za keto keto doručak, posle kog nećete osetiti glad satima.
Pečeni avokado sa slaninom i jajima
Sastojci:
1 zreo avokado
2 manja jaja
20 g sira
20 g slanine
so
biber
sveži začini (timijan, origano, bosiljak…)
Priprema:
Avokado dobro isperite, presecite na pola i izvadite košticu. U zavisnosti od njene veličine, po potrebi ćete kašičicom morati da prilagodite udubljenje tako da u njih možete da razbijete po jedno jaje. Postavite na pleh za pečenje i po ukusu posolite i pobiberite. Pospete kockicama slanine i izrendanim sirom. U rerni prethodno zagrejanoj na 200°C pecite 15-20 minuta, u zavisnosti od toga kakva jaja volite. Služite toplo, nakon što dodate po ukusu sveže aromatično bilje.
Fritata sa svežim spanaćem i čeri paradajzom
Sastojci:
200 grama dimljene roštiljske kobasice
450 gr svežeg spanaća, očišćenog i iseckanog
20 g putera
8 jaja
šolja kisele pavlake
so
biber
Priprema:
Kobasica iseckana na komadiće proprži se na puteru na srednjoj vatri desetak minuta. U nju se doda spanać i meša se dok ne splasne. Tiganj se skloni sa vatre i ostavi sa strane. Jaja se dobro umute zajedno s pavlakom, začine solju i biberom, pa se sva smesa izlije u prethodno podmazanu posudu u kojoj će se peći na 175 stepeni oko pola sata.
Sendvič sa lososom u keto zemičkama
Sastojci:
Za lepinje:
50 g usitnjenih psyllium ljuskica
200 g brašna od badema
1 kesica praška za pecivo
1,5 kašičica soli
325 ml kipuće vode
2,5 kašičice jabukovog sirćeta
4 žumanca
šaka susamovih semenki
Za nadev:
100 g dimljenog lososa u listovima
30 g krem sira
vlašac
sok od limuna
Priprema:
Sve suve sastojke osim susama pomešajte u dubokoj posudi, dodate belanca i sirće i sve dobro izmešate dok smesa ne postane homogena. Dodate u to kipuću vodu i mikserom mešate do teksture mekšeg plastelina. Od ove količine ćete moći da napravite 6-8 peciva, a lakše ćete oblikovati lepinjice ako dlanove namažete maslinovim uljem. Po vrhu ih pospete susamom i pečete na papiru za pečenje, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Trebaće im do sat vremena.
Tople lepinjice napunite izdašno krem sirom i lososom, a preko pospite svežim sitno seckanim vlašcem i sa nekoliko kapi limunovog soka.
Da li se već osećate kao šampion?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: