Keto doručak
, Image: 402878365, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: tilialucida / Alamy / Alamy / Profimedia

Keto ishrana je poslednjih godina stekla planetarnu popularnost. Predstavljamo vam tri recepta za keto keto doručak, posle kog nećete osetiti glad satima.

Pečeni avokado sa slaninom i jajima

Sastojci:

1 zreo avokado

2 manja jaja

20 g sira

20 g slanine

so

biber

sveži začini (timijan, origano, bosiljak…)

Priprema:

Avokado dobro isperite, presecite na pola i izvadite košticu. U zavisnosti od njene veličine, po potrebi ćete kašičicom morati da prilagodite udubljenje tako da u njih možete da razbijete po jedno jaje. Postavite na pleh za pečenje i po ukusu posolite i pobiberite. Pospete kockicama slanine i izrendanim sirom. U rerni prethodno zagrejanoj na 200°C pecite 15-20 minuta, u zavisnosti od toga kakva jaja volite. Služite toplo, nakon što dodate po ukusu sveže aromatično bilje.

Fritata sa svežim spanaćem i čeri paradajzom

Keto doručak
Foto: circle studio / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

200 grama dimljene roštiljske kobasice

450 gr svežeg spanaća, očišćenog i iseckanog

20 g putera

8 jaja

šolja kisele pavlake

so

biber

Priprema:

Još gurmanskih recepata:

Kobasica iseckana na komadiće proprži se na puteru na srednjoj vatri desetak minuta. U nju se doda spanać i meša se dok ne splasne. Tiganj se skloni sa vatre i ostavi sa strane. Jaja se dobro umute zajedno s pavlakom, začine solju i biberom, pa se sva smesa izlije u prethodno podmazanu posudu u kojoj će se peći na 175 stepeni oko pola sata.

Sendvič sa lososom u keto zemičkama

Keto doručak
Foto: Tatiana Kreminska / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

Za lepinje:

50 g usitnjenih psyllium ljuskica

200 g brašna od badema

1 kesica praška za pecivo

1,5 kašičica soli

325 ml kipuće vode

2,5 kašičice jabukovog sirćeta

4 žumanca

šaka susamovih semenki

Za nadev:

100 g dimljenog lososa u listovima

30 g krem sira

vlašac

sok od limuna

Za kreativce u kuhinji:

Priprema:

Sve suve sastojke osim susama pomešajte u dubokoj posudi, dodate belanca i sirće i sve dobro izmešate dok smesa ne postane homogena. Dodate u to kipuću vodu i mikserom mešate do teksture mekšeg plastelina. Od ove količine ćete moći da napravite 6-8 peciva, a lakše ćete oblikovati lepinjice ako dlanove namažete maslinovim uljem. Po vrhu ih pospete susamom i pečete na papiru za pečenje, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Trebaće im do sat vremena.

Tople lepinjice napunite izdašno krem sirom i lososom, a preko pospite svežim sitno seckanim vlašcem i sa nekoliko kapi limunovog soka.

Da li se već osećate kao šampion?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar