Kuvana jaja
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Ništa lakše nego skuvati jaje, pomislio bi čovek. Međutim, ovo je jedna od onih stvari u kulinarstvoje koje dokazuju da se istinska veština meri u najjednostavnijim stvarima.

Nekoliko koraka važno je da ispoštujete u startu. Prvo, veličinu posude za kuvanje birajte u zavisnosti od broja jaja. Jaja nikako ne bi smela da se sudaraju jer će tako popucati. Dakle, u šerpu idealne veličine prvo položite jaja, pa tek onda preko njih sipate vodu i to sobne temperature, jer isuviše hladna i isuviše topla voda mogu uticati na to da se na kraju ne skuvaju onako kako ste želeli. Vode sipajte toliko da za centimetar i po, dva bude iznad jaja. Ovo je ujedno i dobar trenutak da proverite svežinu jaja, što je vrlo jednostavno – pokvarena uvek isplivaju na površinu.

Pročitaj i:

Sledeći korak je da u vodu sipate kašiku soli ili sirćeta, bilo jabukovog bilo alkoholnog i važno je da ovaj detalj ne preskačete jer on obezbeđuje da vam jaja ne pucaju prilikom kuvanja i znatno olakšava ljuštenje posle.

Ringla se uključuje na srednje jaku temperaturu jer ukoliko je prevruća, jaja će pucati, a ukoliko je preslaba, neće se dovoljno skuvati. Dok voda ne provri, posuda treba da bude poklopljena, a jaja ne treba dirati.

Meko kuvana jaja

Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuvana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.

Srednje kuvana jaja

Ako želite srednje kuvana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuvana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a belance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.

Tvrdo kuvana jaja

Ako više volite tvrdo kuvana jaja, nakon ključanja šerpu ostavite na ringli još pet minuta, ali ringlu isključite. Neki kuvari, međutim, i za tvrdo kuvana jaja skidaju šerpu sa vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suvo i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Nutrition Fact (@caloriesmix)

Treba napomenuti da sve vreme ovog procesa posuda treba da bude poklopljena, kako se ne bi usporavali vrenje i kuvanje.

Nakon ovoga se topla voda prosipa, a u jaja se sipa hladna voda. Da bi se proces hlađenja ubrzao, dodajte i nekoliko kockica leda ili pak vodu na nekoliko minuta menjajte da bi bila sve vreme hladna. Kad primetita da su se jaja u vodi ohladila, izvadite ih i dodatno ostavite u frižideru još dvadesetak minuta. Jaja se ljušte neposredno pre serviranja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar