Krompir salata
Foto: Profimedia.rs

Krompir salata je jedan od omiljenih priloga kako uz meso, tako i uz ribu, a nekima i kao kompletan obrok. Ipak, niko je ne pravi tako dobro kao Nemci i Austrijanci.

U ovim zemljama krompir salata je izuzetno česta na jelovniku, s obzirom na to da savršeno ide uz njihove čuvene kobasice, a poznata je po tome što je sočnija i kremastija od ovih na koje smo navikli u Sribji. Glavni razlog je dodatak koji joj daje savršenu završnicu – goveđa supa sa kašičicom senfa.

Sastojci:

1 kg krompira (tvrđeg, žutog)

1 srednje velika glavica ljubičastog luka

250 ml goveđe supe

1 kašičica senfa

1 kašičica sirćeta od belog vina

3 kašičice suncokretovog ulja

malo sveže mlevenog bibera

2 prstohvata soli

nekoliko grančica svežeg peršuna

Pročitaj i:

Priprema:

Operite krompir pa ga celog, u ljusci, stavite u lonac hladne vode i kuvajte oko 30 minuta. Kad je krompir kuvan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine. Luk očistite i naseckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte. U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu i ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile. Naseckajte sitno sveži peršUn, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promešajte i poslužite. Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar