Foto: nathan-haight / Unsplash

"U svetu prepunom komplikovanih hlebova sa kiselim testom, ponekad volim da se vratim osnovama mirisnom, jednostavnom vekni od integralnog brašna. Moj omiljeni hleb pravi se od mešavine belog i integralnog brašna, uz dodatak grubo mlevenog slada od ječma, a ponekad i ovsenih pahuljica. Moj recept je izuzetno jednostavan, ne zahteva mnogo mešenja, nema „presavijanja“ testa", piše pekarka Sofi Harris za "Express".

Pravim ga godinama i nikada nije omanuo. Uz to, ima malo sastojaka i predstavlja zdraviju varijantu domaćeg hleba. Za ovaj recept biće ti potreban kalup za hleb od oko 900 g.

Sastojci

  • 500 g brašna za hleb (320 g integralnog i 200 g belog)
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli (ili ½ kašičice krupne morske soli)
  • 2 kašike blagog maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 300 ml tople vode

Pročitajte još

Priprema

Spremanje hleba Foto: Unsplash / peter-yost

U većoj činiji pomešaj oba brašna. Stavi kvasac s jedne strane, a so s druge ovo je važno jer so može da ubije kvasac ako dođe direktno u kontakt s njim.

U bokal sipati 300 ml tople vode, dodaj ulje i med i lagano promešajte. Nije potrebno da se med potpuno rastvori.

Sipati tečnost u brašno i blago mešati dok se sastojci ne povežu u testo.

Kada se sve sjedini, testo mesi rukama najmanje 12 minuta.

Kada testo postane glatko, prebacite ga u nauljen kalup za hleb (2 lb), pospite ga tankim slojem brašna i prekrijte prozirnom folijom.

Ostavite da narasta oko 1 sat, dok se zapremina ne udvostruči.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 200°C. Peci hleb 32–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koru.

Nakon pečenja, ostavite kalup nekoliko minuta da se prohladi, zatim pažljivo izvadi hleb i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi.

Izvor: Express

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar