"U svetu prepunom komplikovanih hlebova sa kiselim testom, ponekad volim da se vratim osnovama mirisnom, jednostavnom vekni od integralnog brašna. Moj omiljeni hleb pravi se od mešavine belog i integralnog brašna, uz dodatak grubo mlevenog slada od ječma, a ponekad i ovsenih pahuljica. Moj recept je izuzetno jednostavan, ne zahteva mnogo mešenja, nema „presavijanja“ testa", piše pekarka Sofi Harris za "Express".
Pravim ga godinama i nikada nije omanuo. Uz to, ima malo sastojaka i predstavlja zdraviju varijantu domaćeg hleba. Za ovaj recept biće ti potreban kalup za hleb od oko 900 g.
Sastojci
Priprema

U većoj činiji pomešaj oba brašna. Stavi kvasac s jedne strane, a so s druge ovo je važno jer so može da ubije kvasac ako dođe direktno u kontakt s njim.
U bokal sipati 300 ml tople vode, dodaj ulje i med i lagano promešajte. Nije potrebno da se med potpuno rastvori.
Sipati tečnost u brašno i blago mešati dok se sastojci ne povežu u testo.
Kada se sve sjedini, testo mesi rukama najmanje 12 minuta.
Kada testo postane glatko, prebacite ga u nauljen kalup za hleb (2 lb), pospite ga tankim slojem brašna i prekrijte prozirnom folijom.
Ostavite da narasta oko 1 sat, dok se zapremina ne udvostruči.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 200°C. Peci hleb 32–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koru.
Nakon pečenja, ostavite kalup nekoliko minuta da se prohladi, zatim pažljivo izvadi hleb i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi.
Izvor: Express