Gomboce- Knedle sa sljivama
Gomboce-Knedle sa šljivama Foto:Shutterstock

Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.

Gastronomski sajt Taste Atlas, koji je nedavno zbunio mnoge listom najgore hrane u Srbiji za 2024, objavio je listu najboljih knedli na svetu i među njima našle su se gomboce.

Već godinama traju internet prepirke o tome da li su gomboce sa šljivama ili su u pitanju samo knedle sa šljivama, podseća 021.rs.

U Vojvodini, dabome, u pitanju su gomboce. Ali prema sajtu Taste Atlas, gomboce su ništa drugo nego – knedle.

„Nisu više knedle jer mi Bačvani knedle imamo samo u supi. Zna se šta su knedle, knedlice sa grizom i pilećom džigericom i peršunom, a zna se šta su gomboce. I tu ne sme da se greši“, objasnila nam je svojevremeno Vera Uzelac, koja svoja umeća iz vojvođanske kuhinje rado deli na svom blogu Astal Kuhinja moje ravnice. Kako kaže, gomboce (u prevodu od mađarskog gomb) nisu nikako neke male knedle kojih morate pojesti barem pet, šest da biste se najeli. To su velike gombice, ali od milošte nazvane gomboce.

Pročitajte još:

Ipak, gomboce su se sad našle na 44. mestu najboljih knedli sveta, tri mesta ispred zapečenih štrukli.

„Gomboce ili knedle sa šljivama su knedle punjene šljivama koje se konzumiraju širom Balkana, posebno u Srbiji i Hrvatskoj. Testo se pravi od krompira, jaja i brašna. Krompir treba kuvati u sopstvenoj koži, oljuštiti, pa izgnječiti pre nego što se sjedini sa drugim sastojcima“, navodi taste Atlas.

Na prvom mestu je indonežansko jelo somai. Zapravo, prvih 11 jela potiču iz Azije, da bi tek na 12. bile ukrajinske varenike.

Recept za gomboce

Sastojci

1 kg krompira

1 kašika masti ili margarina

1 jaje

oko 500 g brašna

1 prstohvat soli

200 g prezle

5 kašika ulja

oko 20 komada šljiva

Priprema

Skuvati krompir, izgnječiti i ostaviti da se skroz ohladi. Zatim dodati jedno jaje, mast, ili margarin so i dodavati malo po malo brašna. Testo ne treba da bude tvrdo, a ni previše mekano. „Čim prestane da se lepi za prste onda je dobro“, posavetovaće vas iskusne domaćice.

Šljive očistiti od koštica, a po želji može u svaku da se stavi malo šećera i cimeta.

Testo razvući oklagijom na debljinu prsta, pa iseći na kvadrate – na svaki staviti po šljivu, a zatim je prstima uviti u testo i napraviti lopticu.

U šerpu sipati vodu i staviti na ringlu. Kad provri ubaciti knedle, ali tek toliko da stane u jedan red. Kad knedle isplivaju na površinu kuvati ih pet minuta.

Za to vreme u tiganj sipati ulje i staviti da se ugreje. Zatim sipati prezle i pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. Gotove knedle odmah tako vruće stavljati u prezle i uvaljati ih sa svih strana. Po želji posuti šećerom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare