Škotski keks
Škotski keks, Foto: Christian Bridgwater / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za tradicionalni škotski keks zahteva samo tri sastojka, a ovaj slatkiš se služi malo drugačije nego u drugim krajevima sveta - seče se u "trouglove" poput torte.

Ovaj keks se u Škotskoj navodno sprema još od 16. veka, a s obzirom na to da sadrži dosta maslaca koji se smatrao jako skupom namirnicom, jeo se samo u posebnim prilikama. Danas se u njemu uživa tokom cele godine, omiljen je uz kafu ili čaj.

Pritom, recept za tradicionalni škotski biskvit zahteva svega tri sastojka: brašno, šećer i maslac. Ukus keksa možete dodatno obogatiti i ekstraktom vanile ili badema.

Tradicionalno se peče u okruglom ili pravougaonom limu za pečenje i tek posle seče na manje komade.

Sastojci:

330 g brašna

220 g maslaca

100 g šećera

Priprema:

Pomešajte brašno i šećer u posudi, pa umešajte maslac isečen na manje komade. Mešajte sastojke dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati u kuglu.

Pročitajte još:

Kuglu testa podelite na dva jednaka dela.

Ravnomerno utisnite svaki deo testa u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.

Površinu testa izbockajte viljuškom pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni na 30-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga secite na trouglove.

Pospite šećerom po želji.

***

Bonus video: Slatke orah priganice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar