Recept za tradicionalni škotski keks zahteva samo tri sastojka, a ovaj slatkiš se služi malo drugačije nego u drugim krajevima sveta - seče se u "trouglove" poput torte.
Ovaj keks se u Škotskoj navodno sprema još od 16. veka, a s obzirom na to da sadrži dosta maslaca koji se smatrao jako skupom namirnicom, jeo se samo u posebnim prilikama. Danas se u njemu uživa tokom cele godine, omiljen je uz kafu ili čaj.
Pritom, recept za tradicionalni škotski biskvit zahteva svega tri sastojka: brašno, šećer i maslac. Ukus keksa možete dodatno obogatiti i ekstraktom vanile ili badema.
Tradicionalno se peče u okruglom ili pravougaonom limu za pečenje i tek posle seče na manje komade.
330 g brašna
220 g maslaca
100 g šećera
Pomešajte brašno i šećer u posudi, pa umešajte maslac isečen na manje komade. Mešajte sastojke dok ne dobijete smesu koju možete oblikovati u kuglu.
Kuglu testa podelite na dva jednaka dela.
Ravnomerno utisnite svaki deo testa u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili.
Površinu testa izbockajte viljuškom pa stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni na 30-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga secite na trouglove.
Pospite šećerom po želji.
***
Bonus video: Slatke orah priganice
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: