mere zaštite u školama
Foto: Printscreen/YouTube/Ela R

Ni nama odraslima nije lako da se čuvamo od korone, a kako je tek mališanima, kojima nije najjasnije ni šta se zapravo dešava? Zato će oni uskoro, kad od 1. septembra krene nastava, biti pred velikim izazovom. A da sve ide lakše, tu je simpatičan video male Eleonore koja savršeno objašnjava kako biti bezbedan u školi.

Eleonora Radišić ima sedam i po godina i uskoro kreće u drugi razred osnovne škole. Osim što je vredna učenica, mala Ela je prava zvezda na internetu. Njen video u kom opisuje kako se sačuvati koronavirusa u školi oduševio je mnoge.

Ona tu lepo navodi šta zna o novim pravilima za zaštitu od virusa.

„Mislim da ćemo u učionicama i izvan njih morati da nosimo maske i rukavice. I hoću da imam zanimljivu masku i rukavice da bi mi bilo lakše da ih nosim“, priča Ela.

Ona zna i da je, osim ove zaštitne opreme, još nešto vrlo bitno za prevenciju.

„Trebaće nam i dezinfekciono sredstvo za čišćenje ruku. Treba ga staviti na ruke i lepo njim istrljati sve – i prste i deo između prstiju, za svaki slučaj, ako se virus tu zavukao. Morate da uništite svaki trag virusa koji se možda nalazi na vama“, upozorava Ela.

Mala pametnica se osvrnula i na one koji misle da je to besmisleno.

„Neki misle da je to glupo i da su nepobedivi, ali nisu nepobedivi.“

Ona priznaje i da je prilično nervira to što stalno treba prati ruke, ali zna da je to neophodno.

Za kraj Eleonora gledaoce poziva da prate njen Instagram nalog i blog Cuteandterrifying.com jer je, kako kaže, ponekad slatka, a ponekad ume da bude zastrašujuća.

Pročitajte još:

Elina mama Danica Radišić za portal Nova.rs priča odakle ideja za ovaj poduhvat.

„Bavim se onlajn medijima i komunikacijama već 20 godina, te imam neki svoj pristup edukacije dece o pravilnom korišćenju interneta. I odatle ideja. Tako je i Elin stariji brat završio u medijima pre desetak godina. Nekad je bio (navodno) najmlađi bloger u Srbiji.“

Uprkos tome, Danica tvrdi da oni nemaju nikakvih ambicija da postanu „onlajn ličnosti“.

„Njihov nastup na internetu bio je moj način da ih naučim kako se internet alatke koriste, šta se sve njima može postići i kakve su opasnosti.“

Zanimljivo je i to što se Ela u ovom videu obraća na engleskom jeziku.

„Moja deca govore više jezika jer sam ja rođena u inostranstvu i odrasla sam u nekolike zemalja, te govorim više jezika. Smatrala sam da moram to preneti deci i da jezici i poznavanje više kultura otvaraju svet“, priča mama Danica.

Ona kaže i da je njen suprug Amerikanac, ali da su deca rođena u Srbiji i da su najveći deo života provela u Srbiji.

Sada je mališanima u svojoj zemlji Ela makar malo olakšala prvi polazak u školu u doba korone i pokazala kako deca nekad bolje od starijih uviđaju šta je važno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram