Maja Gojković. Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije biće veliko ime iz književnosti, Vladimir Pištalo, koji je odlučio da se zbog toga vrati iz SAD u Srbiju i posveti se radu u Narodnoj biblioteci, obelodanila je ministarka kulture Maja Gojković gostujući u jutarnjem programu na TV Prva.

Ona je između redova kritikovala rad svojih prethodnika.

– Naše ustanove kulture su potpuno zapostavljene, zapuštene. Nismo imali upravnike i direktore, evo, na primer, ima dve godine kako je istekao mandat prethodnom direktoru Narodne biblioteke – ukazala je ministarka.

Ona je podsetila da je Pištalo dobitnik Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniji roman, što smatra posebno interesantnim da upravo takva ličnost od danas postaje pravnik NBS.

Vladimir Pištalo, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vlada Srbije na današnjoj sednici, kako je rekla ministarka, treba da potvrdi njegovo imenovanje.

Vladimir Pištalo (61), pisac, prevodilac i profesor na Univerzitetu u Vusteru, ostavio je duboki trag u savremenskoj srpskoj književnosti. Za roman „Tesla – portret među maskama“ dobitnik je Ninove i Nagrade za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka. Priznanje „Miloš Đurić“ dodeljeno mu je za prevod poezije Čarlsa Simića.

Za roman „Venecija“ uručeno mu je Kočićevo pero. Dobitnik je nagrade „Meša Selimović“ za knjigu eseja „Značenje džokera“. Poznata dela su mu i „Manifesti“, „Kraj veka“, „Milenijum u Beogradu“ i „Sunce ovog dana – pisma Andriću“. Njegova dela su prevedena na više jezika i deo su školskog programa za osnovne škole i gimnazije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare