„Dečak i mesec“ Foto:promo/Narodno pozorište „Toša Jovanović" Zrenjanin

Na 23. "Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest" u Istočnom Sarajevu održanom od 26. do 30. septembra, Gran pri - skulpturu Zlatna anima za najbolju predstavu osvojio je komad „Dečak i mesec“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Najboljima su proglašeni i Vjera Vidov za režiju ove priče, Predrag Grujić za glumu i animaciju, a Blagovesti Vasilevoj je pripalo priznanje za kreaciju lutaka.

Foto:promo

Odluka žirija je bila jednoglasna a u obrazloženju su istakli: „Ova savremena predstava ispunjena maštovitošću u kojoj su svi elementi dobro promišljeni i urađeni na lutkarskoj sceni nosi važnu poruku dečijoj publici. Glumački ansambl igrao je energično i ubedljivo, a njihova pozitivna energija prenela se i na publiku“.

„Dečak i mesec“ je nastao po motivima pripovetke Branka Ćopića „Mjesec i njegova baka“ autora Željka Hubača.

Nagradu za najlutkovitiju predstavu „Kamena ruka – Henrik Jurkovski” osvojio je komad „Bajka o začaranoj lepotici“, Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda koji je i otvorio festival. Tada je ansamblu uručena plaketa „Zlatna anima – Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umetnosti i tradiciju lutkarstva koja traje pola veka, povodom 50 godina postojanja.

Foto: Pozorište Pinokio

Savet festivala je odlučio da Zahvalnicu za doprinos u decentralizaciji kulture i lutkarstva na 23. Lut Festu dodeli Pozorištu Teatrilo iz Novog Sada.

Na Lut festu, koji je održan pod sloganom „Dete i scenska lutka“, prikazano je osam predstava iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

Bonus video: Pozorište lutaka Pinokio

Komentari

Svi komentari (0)