Foto: Promo

Najveće lutkarsko pozorište u Srbiji ove godine obeležava 50 godina postojanja. Svečana proslava pod sloganom „Pola veka igre“, održaće se na dan kada je održana prva premijera, u petak 1. aprila 2022. godine.

Jubilej će biti obeležen na platou ispred pozorišta u 19:45 časova koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti održana svečana dodela nagrada i priznanja a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave „Bajka o začaranoj lepotici“ a reditelj je Slavčo Malenova, gost iz Bugarske.

Foto: Pozorište Pinokio

– Lutkarsko pozorište je posebna veza sa decom, jako im je blisko. Jer, lutka je njihova prva igračka, oni je vaspitavaju, vole i grde, traže utehu u njoj, nekom je najbolja drugarica… Naš zadatak je da kada otvorimo zavesu, ponudimo deci nešto što će pothraniti ono što su već doneli u pozorište, a to je to iskustvo sa lutkom. Mi negujemo klasičan repertar, postaljamo na scenu bajke, kao što su „Tri praseta“, „Vuk i sedam jarića“, „Uspavana lepotica“, i trudimo se da nekada naslov napravimo drugačiji kako bismo ih zainteresovali za nove teme. Pozorište radi vikendom i predstave su uvek pune, što nas posebno raduje – rekao je za Nova.rs Vladimir Đurković, direktor Pozorištu lutaka „Pinokio“.

Ovaj teatar osnovao je Živomir Joković kao putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, dobija 1973. kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“. Tokom leta 2014. Pozorište se seli na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa „Jugoslavija“, koja je Pozorištu dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina korišćenja. Pozorište lutaka „Pinokio“ danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.

Povodom jubileja premijerno će biti izvedena u 20 časova „Bajka o začaranoj lepotici“, scenska adaptacija narodne priče, čiji je naslov u originalu „Lamяta Černodreha“, u kojoj se govori o začaranoj devojci iz Ružine šume. Adaptacija ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, koji su pogodni za scensko izvođenje.

Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne malim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i s problemima koji ih očekuju u budućnosti. Sve to, je veoma važno baš danas, kada se život razvija jako dinamično.

U predstavi igraju Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Đorđe Кadijević.

Foto: Pozorište Pinokio

U okviru proslave 50 godina od prve premijere biće priređena i promocija monografije, koja će obeležiti i prikazati rad pozorišta od osnivanja do danas, a kao deo programa manifestacije „Dani Beograda“, 18. aprila u 18 časova. u Muzeju Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Pozorištu lutaka „Pinokio“ – „Pola veka igre“, autora Vojislava Savića po scenariju Jelene Paligorić Sinkević.

Bonus video: Jasminka Petrović – Dok pišem obraćam se jednom detetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar