Vanja Ejdus Foto: Promo

Glumica je priznanje dobila za naslovnu ulogu u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Кosića i u režiji Juga Đorđevića na 31. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

Tema komada je neravnopravnost žena u društvu i traženje slobode sa one strane zakona, a autor je za ovo ostvarenje dobio Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. Rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja iz Novog Sada i Fondacije ,,Novi Sad-Evropska prestonica kulture“.

Dani „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru Foto: Promo

Vanji Ejdus je ovo drugi „brk“. Prvi je dobila 2015. za ulogu Crkve Ružice u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

– Ja sam kolekcionar “brkova“. Srećna sam, kako nisam. Кako da ne bude srećan neko ko dobije pohvalu za svoj rad? Ja to doživljavam kao podršku i prepoznavanje uloženog rada i truda – rekla je Ejdus na okrugloom stolu koji je organizovan nakon izvođenja predstave.

Vanja Ejdus Foto: Promo

Ona je istakla da je veliki borac za savremeniji izraz u teatru i da se raduje bogatom pozorištu.

– Proces rada na predstavi je bio jako interesantan. Muzičari i deo glumaca koji pevaju su radili sa kompozitorkom a nas troje glumaca smo radili odvojeno sa rediteljem neke delove. Uradimo jedan deo, pa drugi, pa treći, ali stalno nekako ne možemo sve da sklopimo i spojimo dok se ne desi muzika. Кad je ona došla, odjednom mi je postalo jasno da je muzika postala moj glavni partner, kao i publika, jer komad nije napisan klasično i ja publici pričam priču.

U glumačkoj podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

Prethodnih dana „Zoranov brk“ su dobili pisac Darko Cvijetić, Branka Katić i Milutin Mima Karadžić.

Večeras je u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ na programu „Sumnjivo lice“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar