Foto: Promo/ HBO

Jedna od najiščekivanijih serija ove godine "Kuća zmaja" (House of the Dragon) prikvel "Igre prestola" premijerno će biti prikazana sutra na HBO Max, a istog dana biće emitovana i na HBO kanalu od 20 časova.

Ekipa Nove.rs imala je priliku da među prvima odgleda pretpremijeru prve epizode priče koja je zasnovana na knjizi „Vatra i krv“ Džordža R. R. Martina. Serija se odvija 200 godina pre događaja iz „Igre prestola“ i donosi istoriju Kuće Targarjen.

Imaće 10 epizoda, a u glavnim ulogama su Padi Konsidin, Met Smit, Olivija Kuk, Ema Darsi, Stiv Tuson, Iv Best, Sonoja Mizuno, Fabijen Frankel, Ris Ifans… Džordž R. R. Martin je jedan od tvoraca i izvršnih producenata serije uz Rajana Kondala, koji je ujedno i scenarista i Migela Sapočnika, koji takođe potpisuje režiju.

Iako smo odgledali prvu epizodu u tekstu neće biti previše spojlera već ćemo vam dati uvodne smernice, koje, ukoliko ste fanovi Martinovih knjiga, svakako već znate.

Foto: Promo/ HBO

Priča počinje kada je Viseris I Targarjen došao na presto nakon duge i mirne vladavine svog dede Džeherisa I. On krunu dobija umesto starije sestre, samo zato što je muškarac i jasno je već tada koliko će važnu ulogu u priči imati patrijarhat. Kralj koji već ima ćerku očajnički želi da dobije sina. Samo, čak i najmoćnijem čoveku na svetu planovi ne mogu da se ostvare i tu kreće zaplet u koji su uključeni njegov mlađi brat kao pretendet na presto, ćerka i njena prijateljica čiji je otac kraljeva Desna ruka.

Foto: Promo/ HBO

Mlađi brat je Demon Targarjen, koji smatra da uživa najviše prava. Međutim, stvari se dodatno zakomplikuju kada sam kralj proglasi svoju prvorođenu ćerku za naslednika gvozdenog prestola, princezu Reniru Targarjen.

U borbu za vlast nad Sedam kraljevstava uključuje se i Renirin polubrat Egon, sin kralja Viserisa I i Alisent Hajtauer. Upravo sukob Egona i Renire izazvao je ono što se u istoriji Sedam kraljevstava naziva „Ples zmajeva“ – razorni bratoubilački rat.

Foto: Promo/ HBO

Renira je ćerka jedinica kralja Viserisa, koja se izrodila iz njegovog odnosa sa sestrom od tetke, Emom od kuće Erina (incest je bio uobičajen u porodici Targarjena, kako bi se zadržavalo pravo na presto unutar dinastije). Već sa sedam godina, Renira je jahala zmajicu Siraks.

Foto: Promo/ HBO

Demon Targarjen, uz Reniru i Alisent, ima dobre šanse da bude jedan od centralnih likova u seriji, ukoliko se kreatori odluče da prate osnovnu nit istorije porodice Targarjen. Upravo oko ovog lika vezuju se najstrašnije i najagresivnije scene borbe i ubijanja. Čini se da su autori ovog prikvela odlučili da i u tome nadmaše „Igru prestola“ pa su pored, naravno, većeg broja zmajeva i vatre, scene nasilja, borbi i seksa na još višem i agresivnijem nivou.

Foto: Promo/ HBO

U prvoj epizodi suptilno je priča između „Igre prestola“ i „Kuće zmajeva“ povezana, kako prepoznatljivom muzičkom temom, tako i pominjanjem nekoliko likova koji nose prezimena ostalih porodica koje dobro znamo iz prethodne serije. Takođe, kralj Veseris će svojoj ćerki ispričati proročanstvo koje su s kolena na koleno prenosili samo vladari – dolazak zime i Noćnog Kralja.

Strana kritika pohvalila je kreatore i najavila spektakl koji vredi gledati, ali s obzirom na razočaranje koje smo doživeli na kraju poslednje sezone „Igre prestola“ s strepnjom dočekujemo i porodicu Targarjen.

Bonus video: Nikola Đuričko otkriva anegdote sa snimanja serije „Stranger Things“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar