Foto: Promo

Dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu film "Zlo ne postoji" iranskog reditelja Mohameda Rasulofa premijerno će biti prikazano na 26. Festivalu autorskog filma (FAF), saopštili su organizatori.

Reditelj Rasulof u ovoj drami objedinjuje četiri različite priče u kojima se protagonisti susreću sa moralnim dilemama. Od životne kolotečine jednog „poštenog“ radnika, mladog regruta sa zadatkom suviše teškim za njegovu dušu, vojnika koji otkriva užasnu tajnu do susreta misterioznog doktora i mlade devojke samo su neki od mnogobrojnih primera teškoća u izražavanju ličnih sloboda. Umetnik se pored ovakvih tema bavi i pitanjem smrtne kazne koja je u Iranu još uvek dozvoljena.

Drama od 150 minuta, u četiri čina, prikazuje univerzalnu priču pojedinaca, koji su zaglavljeni u nametnutim situacijama i naizgled bez mogućnosti izbora. Obrt koji umetnik uvodi jeste taj da izbor uvek postoji, ali da svaka odluka sa sobom nosi teške posledice.

„Zlo ne postoji“ je treći iranski film koji je u poslednjih deset godina dobio nagradu „Zlatni medved“. Nagradu u Berlinu preuzela je ćerka režisera, jer je Rasulofu zabranjen izlazak iz Irana, a prethodno mu je, zbog njegovih ranijih radova slične tematike, zabranjeno snimanje ostvarenja, te je ova uzbudljiva drama snimana u tajnosti.

Festival autorskog filma će biti održati u Beogradu od 27. novembra do 4. decembra.

Glavno mesto održavanja Festivala autorskog filma je Kombank Dvorana, dok će se filmovi prikazivati i na ostalim lokacijama: Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom kulture Studentski grad, stara i nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskop – Kolarčeva zadužbina, UK „Stari Grad“. Zbog epidemiološke situacije neki naslovi će se naći i na onlajn programu na platformi www.mojoff.net.