Ognjen Janković Foto: Vidoje Manojlović

Nagrada Zlatni klip za najbolji film na Ravno Selo Međunarodnom festivalu debitantskog filma pripala je ostvarenju “Zlatni dečko“ reditelja Ognjena Jankovića, a Denis Murić koji tumači glavnu ulogu osvojio je prizanje Gorki list za najboljeg mladog glumca.

Festival je održan od 30. juna do 3. jula a tokom četiri dana prikazano je 28 filmova u tri takmičarska programa.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike osvojio je film “Dženga – čudna igra” u režiji Nikole Končarevića, koji je na ovom festivalu imao svetsku premijeru.

Plaketu Prvi metar za najbolji omladinski film dodeljena je ostvarenju „Velikani“ u režiji Milorada Savanovića. U istoj kategoriji specijalno priznanje je uručeno filmu “Animus” , rediteljke Milice Spasojević (FDU). Nagradu u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova „Kratkih 100 minuta“ osvojio je film „Za vikend gajbi Lastom” u režiji Danila Lazovića. U ovoj kategoriji specijalno priznanje osvojio je film “Just a Guy”, režija Shoko Hara.

Ravno Selo film festival Foto: Vidoje Manojlović

Gost selektor glavnog programa bio je Dragan Jeličić, dok je za dokumetarni program bio zadužen Igor Toholj. U stručnom žiriju su bili reditelj Dragan Marinković (predsednik), glumica Vanja Milačić i glumac Pavle Jerinić.

Domaćin festivala je bila Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su bile kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Dodeljene su i diplome učesnicima filmske radionice za đački film snimljen u Ravnom Selu. Prikazano je i ostvarenje koji pokazuje kako će izgledati Dom kulture čija je izgradnja pri kraju.

Ravno Selo film festival Foto: Vidoje Manojlović

Festival je bio domaćin likovne kolonije i održana je promocija knjige “Nemanjići: biografija” Luke Minčete. Održana su dva koncerta filmske muzike u Ravnom Selu i Novom Sadu, a gosti festivala bili su brojni umetnici. Na zatvaranju festivala nastupili su etno grupa “Trn” i hor kulturnog centra “Bački pevači”.

Bonus video: Premijera filma „Zlatni dečko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar