Voja Brajović i Ana Sofrenović u Trebinju Foto: trebinjelive.info

Dodelom nagrada "Zlatni platan" Vojislavu Voji Brajoviću i Ani Sofrenović sinoć je svečano otvoren 8. Trebinje film festival. Smotru mediteranskog i evropskog filma na letnjoj sceni Doma mladih otvorila je glumica Nataša Ninković, rođena u ovom hercegovačkom gradu.

Laureati nagrada „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos mediteranskom i evropskom filmu istakli su da im je zadovoljstvo što su u prilici da prisustvuju jednom ovakvom festivalu u vreme kada su mnoge smotre u regionu i svetu otkazane zbog pandemije koronavirusa, prenose lokalni mediji.

Voja Brajović u Trebinju Foto: trebinjelive.info

Voja Brajović rekao je da mu dodeljena nagrada prija, da je to „najbolja plata svakome da zna da nije radio uzalud, a posebno ga raduje što je u Trebinju uprkos epidemiji virusa korona“.

– Drago mi je da smo tu i da znamo da možemo zajedno da se izborimo sa svim problemima koji nas tište, a da nas ove nagrade samo podstiču da budemo odgovorni prema onom što radimo – rekao je Brajović, a prenosi portal „Trebinjelive“.

Ana Sofrenović navela je da je prvi put u Trebinju i da joj je drago što je tu.

Ana Sofrenović Foto: trebinjelive.info

– Divno je što je to ove godine, što je to jedan od retkih festivala koji je uspeo da se održi u ovoj situaciji. Mnogo je straha, nepredvidivosti, ljudi su u nekom posebnom stanju i drago mi je da imaju želju da vide nas glumce i dođu na festival, da nekako pokušavamo da taj normalni život čuvamo što bolje možemo – rekla je Ana Sofrenović novinarima.

Festival je otvorila Nataša Ninković, a na otvaranju je nastupila i pevačica Tanja Jovićević.

– Možda film ne može da promeni sliku društva, ali može da svima napuni srce i dušu, da otvori oko, uho, ubrza puls, izazove empatiju prema drugom čoveku, da čoveka učini boljim – rekla je Nataša Ninković na otvaranju.

Nataša Ninković Foto: trebinjelive.info

Glumica rođena u ovog hercegovačkom gradu pozvala je publiku da „sačuvaju kulturu, film, dobrotu“, jer je to „i način da sačuvamo naš prelepi grad Trebinje“.

Publika će tokom četiri festivalska dana moći da na više lokacija pogleda dvadesetak kratkih, dokumentarnih i celovečernjih ostvarenja, među kojima su i „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Uprkos magli“ (2019) i „Bure baruta“ (1998) Gorana Paskaljevića, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Sin“ Ines Tanović, „Svi protiv svih“ Andreja Košaka, dokumentarci „Tako nam je ovde“ Vladimira Đorđevića i „Prijateljska vatra“ Stefana Krasića, kao i britanski igrani film „Polar“ u režiji Dominika Džeksona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar